Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić na domjenku s državnim dužnosnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je državne dužnosnike i druge uglednike, na tradicionalnom domjenku u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana.

Mesić je tom prigodom čestitao dužnosnicima izabranim na
parlamentarnim izborima u studenom, upozorivši da su pred njima velike zadaće, među kojima je i skoro donošenje državnog proračuna, koji, ističe Mesić, mora biti razvojan, ali i socijalan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivo Sanader izjavio Sanader: Mesić samo priča viceve i laži; Mesić: Pozdravite Sanadera Slika nije dostupna HDZ mora ostaviti u sigurnim rukama Počinje li Sanaderova era na Pantovčaku?

"Potrebno je, poštujući načela tržišnog gospodarstva, zaštititi
standard građana i ujedno poticati potreban gospodarski rast i povećanje zapošljavanja", istaknuo je Mesić, podsjetivši da je Hrvatska Ustavom definirana kao socijalna država.

Još jednom je naglasio i potrebu što skorijeg dovršavanja reformi pravosuđa i državne uprave, a kao vrlo važne zadaće istaknuo je i zaustavljanje depopulacijskog trenda, zaštitu prirodnih resursa i promicanje ljudskih i manjinskih prava.

Ocijenio je da Hrvatska čini važne iskorake u zaštiti manjinskih i ljudskih prava, a posebno je istaknuo i važnu ulogu vjerskih zajednica u radu za opće dobro.

"Vjerske zajednice, ostajući odvojene od države, znatno pridonose promicanju društvenog mira, moralnih vrijednosti, socijalne skrbi i obrazovanja, širenju duha dijaloga i tolerancije", rekao je Mesić.

Kao ciljeve na vanjskopolitičkom planu istaknuo je nastavak
pregovaračkih procesa za ulazak u EU i NATO.

"Očekujem da će kriterij ulaska u EU prema vlastitim zaslugama biti dosljedno primijenjen i da se punopravno članstvo Hrvatske može postići u obostrano izraženom željenom roku", dodao je.

Upozorio je da Vlada i pregovarački tim imaju obvezu maksimalno ubrzati ispunjavanje zadanih kriterija, ali i da zaštite nacionalne interese.

"Kada je u pitanju zaštita Jadrana, vjerujem u načelo poštivanja jednakih kriterija za sve zemlje u skladu s njihovim suverenim pravom da konzumiraju uredbe Konvencije UN-a o pravu mora. Hrvatska će sa svoje strane učiniti potrebne korake da nakon stupanja na snagu ZERP-a nađe s prijateljskim zemljama Italijom i Slovenijom zajedničko rješenje o zaštiti Jadrana, u interesu svih triju zemalja", rekao je Mesić.

Naglasio je da će Hrvatska i dalje podupirati napore međunarodne zajednice da se nađe mirno i pravedno rješenje za Kosovo, kao i nastojanja BiH da se njezin razvoj usmjeri u skladu s nedavno potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Božićnom domjenku nazočio je predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima, predsjednik Sabora Luka Bebić, sudski i vojni dužnosnici, gospodarstvenici te predstavnici političkih stranaka i vjerskih zajednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene