Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor nije danas htjela komentirati međusobne optužbe predsjednika Stjepana Mesića i bivšeg premijera te počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, poručivši da se 'ne bi mešala u to'.


Jutrošnju izjavu Sanadera, koji je Mesiću poručio da 'ne zaziva USKOK, jer bi USKOK mogao uskočiti njemu i njegovim prijateljima' Kosor, kaže, nije čula, no poručila je kako nema potrebu to komentirati. 'Zašto bih ja komentirala tko je kome što rekao? Kako bi rekao potpredsjednik Jarnjak, na čijem sam danas području, ne bih se mešala u to', poručila je premijerka nakon komemoracije pred rodnom kućom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Kazala je da s Mesićem nije razgovarala o prodaji Ine, no podsjetila je da je na njegov i zahtjev javnosti objavila sve što je mogla vezano za ugovore s MOL-om.

Vezani članci INA (Foto: Dnevnik.hr) Na sastanku Savjeta za INA-u prihvaćeno izvješće o tijeku dubinskog snimanja Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Vrhovni sud odbio ukidanje istražnog zatvora bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju

>> Sanader: Mesić samo priča viceve i laži; Mesić: Pozdravite Sanadera

Kosor očekuje da će s Mesićem o tome vjerojatno razgovarati na nekom od redovitih sastanaka, a istaknula je da je 'već jasno rekla što je učinjeno u u vrijeme bivše koalicijske i prethodne HDZ-ove vlade'. Novinari su premijerku zamolili i da komentira izjave generala Rahima Ademija, koji je jučer dao naslutiti da je poznato tko je uništio topničke dnevnike koje traži haaško tužiteljstvo. 'Ako zna, neka kaže', poručila mu je premijerka naglasivši da je, po Ustavu i zakonu, svatko dužan obavijestiti institucije o takvim saznanjima. 'Svaki građanin RH ima jasne ustavne i zakonske obveze obavijestiti institucije o onom što zna pogotovu kad se, kao u ovom slučaju, radi o mogućnosti, ako prije svega sebi a onda i tužiteljstvu ne damo odgovor kakva je sudbina tih dokumenata, da potpuno zastanemo na putu prema EU', rekla je Kosor.

'Nisam ravnateljcia niti policije, niti DORH-a'

Ponovila je da su ti dokumenti u vlasništvu države, a na pitanje je li policija u jučerašnjoj pretrazi stanova pronašla tražene dokumente, odgovorila je 'nisam ravnateljica policije ni ministar unutarnjih poslova niti stojim na čelu DORH-a'. 'Institucije rade svoj posao i to je apsolutno na tragu onoga što je temeljno opredjeljenje vlade, a to je da saznamo konačnu istinu o tim dokumentima, dakle jesu li postojali, ako jesu gdje su i to je to', naglasila je premijerka. Novinare je zanimalo i kako će se vlada postaviti u saborskoj raspravi o ministru Božidaru Kalmeti, koja se očekuje sutra. Kazala je kako je puno razgovarala s ministrom te da su dogovorili da će sutra otići u Sabor i odgovoriti na sva pitanja oporbenih zastupnika koji zahtjevaju njegovu smjenu.

'On, dakle, ima priliku razgovarati i odgovoriti na sva pitanja, bez obzira koliko rasprava bude trajala, ako treba i pet dana', rekla je Kosor te dodala da će se s ministrom osobno dogovarati o daljnjim koracima. Zamoljena da komentira optužbe za obiteljsko nasilje protiv nezavisnog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, kazala je kako ne zna o čemu je riječ, ali i naglasila da je njezin stav poznat te da 'obiteljski nasilnici, ljudi koji doma tuku svoje žene, koji maltretiraju svoju djecu i ugrožavaju njihovo zdravlje i budućnost, ne mogu biti ništa u Hrvatskoj'. 'Oni ne mogu biti apsolutno ništa, ništa i ništa. Dapače, moraju biti obilježeni, bez obzira radi li se o pekaru, mesaru ili političaru. Kriteriji moraju biti isti za sve', naglasila je Kosor.

Ministar kalmeta imat će priliku progovoriti u Saboru pred zastupnicima, i pet dana ako treba, naglasila je premijerka Kosor.

Niti Bebić ne želi komentirati izjave Mesića i Sanadera

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas, nakon dodjele godišnjih nagrada za ljudska prava HHO-a, nije želio komentirati izjavu bivšeg premijera i počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da predsjednik Republike Stjepan Mesić ne zaziva USKOK jer bi uskoro mogao 'uskočiti među njega i njegove'. 'Neću komentirati ničije izjave. To pitajte one koji komentiraju', rekao je Bebić u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na novinarski upit kako komentira Sanaderovu poruku Mesiću. Da bismo bili uvjerljivi, da bismo u javnosti bili adekvatno ocijenjeni i prihvaćeni te da bismo mogli govoriti nekim drugima o tome, 'moramo biti potpuno 'snimljeni'', kazao je. 'Evo, neka počnu od mene. Neka se ispita sva imovina moje uže obitelji (sina, nevjeste, kćeri i supruge', rekao je Bebić.

Smatra da svi čelnici državnih ustanova (Sabora, Vlade, predsjednik Republike i dr.) trebaju potpuno transparentno na uvid javnosti dati svu svoju imovinu, a pri tome ne misli samo na dionice, nego na imovinu. 'S takvom legitimacijom možemo ući u obračun s korupcijom, organiziranim kriminalom, sa svime što je danas aktualnost i još će dugo biti u Hrvatskoj, jer je ta borba stalna, dugotrajna i ona mora biti kontinuirana', rekao je Bebić. Da bismo mogli svjedočiti o tome što želimo, najprije svi moramo biti stavljeni pod to povećalo, dodao je. Predložio je da se počne od predsjednika Hrvatskog sabora. 'Ni jedno od državnih tijela koje ima svoje ovlasti na temelju Ustava i zakona ne šaljem nikamo. Neka rade potpuno autonomno i zakonito', kazao je Bebić upitan kako komentira to da Mesić i Sanader jedan na drugog šalju USKOK.

Na upit zašto je to tek sada došlo na dnevni red, kazao je da ne zna zašto je to počelo i koji je cilj svega toga. Napomenuo je da to istraži istraživačko novinarstvo. Naglasio je da nije ni za kakve hajke i histeriju koju pokušavaju neki stvoriti u Hrvatskoj. 'Neka radi pravna država. Svi trebamo biti sudionici toga u okviru onoga što nam kaže zakon i što su naša ustavna i osnovna ljudska prava', rekao je Bebić.(Hina)