Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsednik Republike Stjepan Mesić govoreći danas o predstojećim konzultacijama za dobivanje mandata za sastavljanje Vlade je rekao kako će čim završi konzultacije vjerojatno znati tko ima većinu, ali kako još ne zna hoće li se ime mandatara znati već u subotu.


"Ja to ne znam, ja to moram tek vidjeti", odgovorio je Mesić na upit novinara.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić već donio odluku o mandataru? Slika nije dostupna Još šest manjinaca ne zna hoće li podržati HDZ-ovu vladu

Mesić je ponovio kako nigdje ne piše da se broj mandata mora utvrđivati na temelju donešenih potpisa.

"To nigdje ne piše", rekao je Mesić dodavši da predsjednik "to
utvrđuje na temelju konzultacija".

"Ako meni predsjednik jedne stranke kaže da će druga stranka, njeni članovi parlamenta, podržati određenog mandatara - za mene je to dokaz", rekao je Mesić novinarima nakon obilježavanja 16. godišnjice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u zrakoplovnoj bazi Pleso.

Zamoljen da prokomentira navodna kršenja zakona na izborima, odnosno da je na izbornim listama bio upisan manji broj birača, predsjednik Mesić rekao je novinarima kako ne može komentirati jer ne zna činjenice.

"A ako nekome treba dati prigovor onda je to Izborno povjerenstvo, a ono može dati Vladi, parlamentu", rekao je Mesić ponovivši da on to ne može komentirati jer ne zna činjenice.

U povodu tvrdnji udruge GONG, izrečenih na današnjoj konferenciji za novinare, da je analizom biračkih mjesta u dijaspori utvrđeno da su mrtvi glasali na izborima, Mesić je rekao kako "mrtvi, u principu ne bi smjeli glasovati".

"Mrtve treba pustiti na miru, a to znači da treba cijelu regulativu podvrći jednoj reformi, jednoj analizi", rekao je Mesić dodavši da je potrebno utvrditi broj birača, obnoviti biračke popise, jer je to jedni način da u tom smislu ne bude prigovora.