Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je biskup Juraj Jezerinac na funkciji vojnog ordinarija ja ga ne mogu smijeniti, ali ukoliko bi nastavio miješanje u izbornu kampanju, bez obzira na kojoj strani, mogu mu zabraniti ulazak u vojne objekte i bit će dobro da me ne tjera na takav potez, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić.


Upitan nakon sjednice Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb pod nazivom "Gospodarstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije: uloga gradske i lokalne uprave u poticanju gospodarskoga razvoja - stanje, uvjeti i perspektive", Mesić je kazao da vojni ordinarij ne može sudjelovati u izbornoj kampanji.

Vezani članci Žena u Japanu, ilustracija Vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore: "Svoja mišljenja mogu predati tajništvu" Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete"

"Svi biskupi, svećenici, fratri, svi mogu sudjelovati u izbornoj
kampanji, ali moraju se kandidirati i onda mogu govoriti sve što hoće. A što se tiče biskupa Jezerinca, dok je on na ovoj funkciji ja ga ne mogu smijeniti, ali ukoliko bi nastavio miješanje u izbornu kampanju, bez obzira na kojoj strani, ja mu mogu jedino zabraniti ulazak u vojne objekte. To je ono što mogu učiniti i bit će dobro da me ne tjera na takav moj potez", kazao je Mesić. 

>> 'HDZ zlorabi sport u političke svrhe' 

>> Dinamo se uključio u HDZ-ovu predizbornu kampanju

Mesić je kazao i kako je činjenica da Jezerinac nije u poziciji da ga može smijeniti Vlada ili predsjednik.

"Njega postavlja Sveta Stolica i samo o tome obavještava hrvatsku Vladu. Taj ugovor sa Svetom Stolicom je sklopljen, vjerojatno je jedan od rijetkih ili jedini takve vrste u svijetu, a to je vodio dr. Jure Radić, pa bi njega trebalo pitati za detalje", rekao je Mesić.

Upitan da komentira uključivanje sportaša, posebice hrvatskih
nogometnih reprezentativaca te nogometnog kluba Dinamo u predizbornu kampanju, Mesić je rekao da nije u redu da se sportaši, koji primaju državni novac kao poticaj za svoje sportske uspjehe, politički svrstavaju na bilo koju stranu.

"Naime, taj porez, kao i onaj iz kojeg crkva dobiva, plaćaju i oni
koji idu u crkvu i koji ne idu u crkvu. Taj porez plaćaju i oni koji
pripadaju ovoj i onoj i drugoj i trećoj ili desetoj vjerskoj
zajednici. Dakle, porez plaćaju svi, a ako porez plaćaju svi, onda
treba poštivati i te porezne obveznike. Tako mislim kada je u pitanju crkva, ali isto tako mislim i kada je u pitanju sport. Jer, ako se nešto dobiva iz budžeta, taj budžet pune svi građani, a ne samo određena politička opcija i o tome bi trebalo voditi računa", izjavio je Mesić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je također sudjelovao u radu Gospodarskog vijeća zagrebačke gospodarske komore pak nije želio odgovoriti na isto pitanje.

"Ne bih želio povrijediti svoju glasnogovornicu. Ja poštujem svoje suradnike, a ona zna točno što treba reći u ovom povijesnom trenutku odnosa sporta i politike i ja bih vas molio da se zadovoljite njenom izjavom", rekao je Bandić.

Novinari su od predsjednika Mesića zatražili i komentar medijskih napisa kako je Vlada posljednjih mjeseci na zatvorenom dijelu svojih sjednica iz zaliha državnog proračuna za potrebe Crkve izdvojila više od 70 milijuna kuna.

"Nisam baš posebno sretan da se jednoj instituciji, a Crkva je
institucija, upravo u izbornoj kampanji daju određena sredstva. Naime, vlada je u ovom vremenu izborne kampanje tehnička vlada i ne bi smjela zaduživati onu vladu koja će nastupiti nakon izbora. Međutim, to je pitanje koje treba postaviti Vladi, da li je to moguće i zbog čega se to radi", rekao je Mesić.