Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon više od mjesec dana od prošlog susreta, danas su se sastali predsjednik Mesić i premijer Sanader. Iako se radi o redovitom sastanku, zanimljiv je zbog njihove nedavne svađe oko predizborne kampanje.


Poslijednji put predsjednik Mesić i premijer Sanader susreli su se u Saboru na Dan neovisnosti. Bio je to posljednji idilični dan u odnosima dvojice državnika. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije Slika nije dostupna 'Volio bih da Slovenija iz ovoga izvuče pouku'

Kako se počela bližiti kampanja, u javnosti su se zaoštravali i odnosi predsjednika države i pvog čovjeka HDZ - a, ali i Vlade. 

Predsjednik se usprotivio izgradnji Pelješkog mosta dok oko toga nema dogovora sa susjednom BiH. A premijeru je most jedan od najvažnijih projekata njegove Vlade, predizborni adut njegove stranke. 

Javnost je sukob oko mosta, vođen preko medija, vrlo brzo zaboravila. Ali ne i predsjednik Mesić. Na samom početku kampanje proziva Sanaderovu ministricu Marinu Matulović Dropulić zbog sukoba interesa, jer je suvlasnica Instituta građevinarstva Hrvatske. 

Sanader mu poručuje neka se ne miješa u kampanju.
Sve je to izgledalo vrlo oštro, no izvori bliski njihovim uredima tvrde kako su, tijekom cijelog sukoba, dvojica predsjednika redovito razgovarala telefonom.

Na pitanje je li s Mesićem razgovarao o ulozi Crkve u
izbornoj kampanji, Sanader je ponovio kako svatko u Hrvatskoj, pa i biskupi, ima pravo iznijeti svoje mišljenje.

"Mislim da se ovdje situacija smiruje i da je svima jasno da ne treba nepotrebno dizati tenzije", dodao je.

U vezi s popodnevnim sastankom s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem u zgradi Vlade RH, premijer Sanader je također naglasio kako je riječ "o redovitom susretu s Mesićem, s kojim razgovara i onda kada
imaju različito mišljenje o nekim pitanjima".

Premijer je istaknuo i kako je na popodnevnom sastanku s
predsjednikom Mesićem zajednički zaključeno da državne institucije funkcioniraju vrlo dobro, unatoč izbornoj kampanji.

Napomenuo je kako ga je Mesić izvijestio i o svom putu u Estoniju, a dogovorili su i da će Republika Hrvatska pri proglašenju neovisnosti Kosova zauzeti stajalište kakvo bude imala EU, s kojom pregovaramo o priključenju.

Premijer Sanader je izvijestio kako je s predsjednikom Mesićem razgovarao i o mogućem utjecaju najnovijih događanja na Kosovu i u Makedoniji na zemlje u okruženju, te kako su zaključili da Hrvatska mora budno pratiti sve što će se dalje događati.