Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Sanader - koja li je prava priroda njihova odnosa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od mjesec dana od prošlog susreta, danas su se sastali predsjednik Mesić i premijer Sanader. Iako se radi o redovitom sastanku, zanimljiv je zbog njihove nedavne svađe oko predizborne kampanje.

Poslijednji put predsjednik Mesić i premijer Sanader susreli su se u Saboru na Dan neovisnosti. Bio je to posljednji idilični dan u odnosima dvojice državnika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne očekuje puno od sastanka 'Volio bih da Slovenija iz ovoga izvuče pouku' Slika nije dostupna Odbijenica predsjedniku Pupovac: Mesićeva je inicijativa dobra i treba je prihvatiti

Kako se počela bližiti kampanja, u javnosti su se zaoštravali i odnosi predsjednika države i pvog čovjeka HDZ - a, ali i Vlade. 

Predsjednik se usprotivio izgradnji Pelješkog mosta dok oko toga nema dogovora sa susjednom BiH. A premijeru je most jedan od najvažnijih projekata njegove Vlade, predizborni adut njegove stranke. 

Javnost je sukob oko mosta, vođen preko medija, vrlo brzo zaboravila. Ali ne i predsjednik Mesić. Na samom početku kampanje proziva Sanaderovu ministricu Marinu Matulović Dropulić zbog sukoba interesa, jer je suvlasnica Instituta građevinarstva Hrvatske. 

Sanader mu poručuje neka se ne miješa u kampanju.
Sve je to izgledalo vrlo oštro, no izvori bliski njihovim uredima tvrde kako su, tijekom cijelog sukoba, dvojica predsjednika redovito razgovarala telefonom.

Na pitanje je li s Mesićem razgovarao o ulozi Crkve u
izbornoj kampanji, Sanader je ponovio kako svatko u Hrvatskoj, pa i biskupi, ima pravo iznijeti svoje mišljenje.

"Mislim da se ovdje situacija smiruje i da je svima jasno da ne treba nepotrebno dizati tenzije", dodao je.

U vezi s popodnevnim sastankom s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem u zgradi Vlade RH, premijer Sanader je također naglasio kako je riječ "o redovitom susretu s Mesićem, s kojim razgovara i onda kada
imaju različito mišljenje o nekim pitanjima".

Premijer je istaknuo i kako je na popodnevnom sastanku s
predsjednikom Mesićem zajednički zaključeno da državne institucije funkcioniraju vrlo dobro, unatoč izbornoj kampanji.

Napomenuo je kako ga je Mesić izvijestio i o svom putu u Estoniju, a dogovorili su i da će Republika Hrvatska pri proglašenju neovisnosti Kosova zauzeti stajalište kakvo bude imala EU, s kojom pregovaramo o priključenju.

Premijer Sanader je izvijestio kako je s predsjednikom Mesićem razgovarao i o mogućem utjecaju najnovijih događanja na Kosovu i u Makedoniji na zemlje u okruženju, te kako su zaključili da Hrvatska mora budno pratiti sve što će se dalje događati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene