Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Hrvatska može obogatiti ujedinjenu Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjenje Europe milenijski je pothvat koji je kontinentu donio mir, stabilnost i blagostanje i Hrvatskoj je u interesu da mu se priključi ne samo kako bi uživala njegove prednosti nego i kako bi ga obogatila svojim potencijalima, rekao je u subotu u Bruxellesu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatski predsjednik sudjeluje u Bruxellesu na proslavi 50.
obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora kojima su postavljeni temelji moderne Europske unije.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

- Udruživanje Europe milenijski je pothvat. Europa se prvi put
udružila na bazi interesa velikih i malih, prvi put udružuje sve svoje potencijale, postajući pravi partner Sjedinjenim Državama i kontinent o kojem će ovisiti sve što se bude događalo u svijetu, rekao je predsjednik Mesić u razgovoru s hrvatskim novinarima.

- Ujedinjena Europa prije svega isključuje rat kao političko sredstvo, ukida motive za nasilno mijenjanje granica, a nacionalne manjine pretvara u mostove povezivanja, rekao je, dodajući kako je Hrvatskoj u interesu da joj se priključi kako bi uživala njezine prednosti, ali je i obogatila svojim potencijalima.

- Hrvatska za Europu može biti značajna u gospodarskom smislu, ali ne treba zaboraviti i da je može obogatiti i svojim kulturnim, znanstvenim i drugim potencijalima te povijesnim naslijeđem, rekao je.

Govoreći o aktualnoj institucionalnoj krizi u EU, izazvanoj
odbacivanjem europskog Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj 2005., Mesić je rekao kako ona ne bi trebala usporiti pristup Hrvatske EU, ustvrdivši kako postoji dovoljno pravnih mogućnosti za primanje Hrvatske.

Naglasio je i da se Europska unija vodi načelom "Pacta sund
servanda", podsjetivši da je još na Zagrebačkom summitu 2000. zemljama Jugoistočne Europe obećana europska perspektiva kada ispune potrebne uvjete.

- Na Hrvatskoj je da usvoji europske standarde i ispuni uvjete, a na Europi da nas u tome prepozna, rekao je Mesić dodajući kako bi Hrvatska za članstvo trebala biti spremna do kraja 2008. tako da bi u EU mogla ući 2009.

U sklopu proslave 50. rođendana EU u Bruxellesu predsjednik Mesić nazočio je svečanom koncertu u Centru za likovne umjetnosti "Bozar" na kojem je Luksemburška filharmonija izvela Beethovenovu 9. simfoniju, a koji su pozdravnim govorima otvorili belgijski premijer Guy Verhofstadt i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Tijekom poslijepodneva sudjelovat će i na simpoziju o "Značenju europske integracije" koju organizira belgijski kralj Albert II.

Uz predsjednika Mesića na proslavi u Bruxellesu sudjeluju i estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, mađarski predsjednik Laszlo Solyom, nizozemska kraljica Beatrix, luksemburški veliki vojvoda Henrik, malteški predsjednik Edward Fenech Adami, litavski predsjednik Valdas Adamkus, makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i bugarski
potpredsjednik Angel Marin.

Bruxelles će 50. obljetnicu Europske unije navečer proslaviti i
velikim pop koncertom koji će se održati pored simbola grada Atomiuma, a na kojem će nastupiti 20-ak europskih pop zvijezda, poput Zucchera i Kim Wilde te sastava Simply Red i Scorpions dok će u nedjelju na nekoliko lokacija u središtu grada svirati najbolji jazz sastavi iz 27 europskih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene