Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imenovanje Jadranke Kosor će pričekati

'Trebalo je ujediniti snage, a ne prepustiti probleme drugima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je ranije najavljivano da bi Hrvatski sabor već sutra mogao raspravljati o imenovanju Jadranke Kosor novom premijerkom, neizvjesno je hoće li se to i dogoditi, jer će predsjednik države sutra ujutro početi konzultacije s parlamentarnim strankama.

HDZ-ovi čelnici danas su očekivali da bi predsjednik Stjepan Mesić mandat za sastavljanje Vlade Jadranki Kosor mogao dati već večeras, nakon što zaprimi odluku kojom je Sabor prihvatio ostavku premijera Ive Sanadera i prikupljena 83 potpisa zastupnika koji podržavaju njezino imenovanje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Slika nije dostupna 'Ne znam što je 2004. potpisano u vezi ZERP-a'

To se, međutim, nije dogodilo, a iz Ureda Predsjednika poručuju kako su odluku o prihvaćanju Sanaderove ostavke i potpise zastupnika zaprimili, ali da će predsjednik Mesić tek sutra početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kako bi utvrdio da Kosor u Saboru uživa potrebnu potporu.

Mesić: Mandat onome tko dobije povjerenje većine u Hrvatskom saboru

Za gospodarsku situaciju u Hrvatskoj predsjednik Mesić je rekao kako, po njegovim saznanjima, nije dobra. Međutim građanima je poručio i da se 'ne moraju bojati jer nam ne prijeti nikakav bankrot, niti gospodarski kolaps'. Predsjednik Republike Stjepan Mesić je, govoreći o proceduri izbora nove vlade, rekao kako ima 30 dana za sve potrebne konzultacije prije no što odluči kome će povjeriti mandat, ali i da će ga povjeriti onome tko dobije povjerenje većine u Hrvatskom saboru. Gostujući u emisiji javne televizije Mesić je rekao kako ne zna koliko ćemo dugo čekati na novog mandatara s obzirom na to da se mijenja zakon o vladi, čije donošenje i stupanje na snagu traži određeno vrijeme.

'Trebalo je ujediniti snage'

'Uvijek će se naći mogućnosti da se riješe akutna pitanja, jer sva sredstva ipak nisu otišla u potrošnju, velik dio otišao je i u infrastrukturu', rekao je Mesić. Istaknuo je da je sada najvažnija dobra organizacija, vizija i ideje, a 'njihova realizacija mora biti transparentna tako da se točno zna pred kojim se izazovima nalazimo i na koji način ih rješavamo'.

Podsjetivši kako je pred Hrvatskom otplata duga od preko 40 milijardi eura, te da samo do kraja ove godini stiže na naplatu 10 milijardi za dio glavnice i kamate, ponovio je kako 'smatra da se u ovoj situaciji trebalo ujediniti snage, a ne prepuštati rješavanje problema nekoj drugoj ekipi'. (Hina)

>> 'Neka se premijer pojavi i obrazloži prijeti li kakva ugroza njemu ili njegovoj obitelji'

Kako ocjenjujete izbor Jadranke Kosor za nasljednicu Sanadera?

  • Dobar
  • Odličan
  • Loš
  • Katastrofala
  • Bože pomozi!

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene