Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako će izgledati prva službena primopredaja vlasti u Republici Hrvatskoj otkrio je Amir Muharemi, predstojnik Ureda predsjednika Mesića.


Predsjednički dvori spremaju se za ispraćaj predsjedničke obitelji na Markov trg. Simbličan oproštaj sa svojim uredom predsjednik Mesić imat će poslijepodne. No, prvo treba obaviti prvu službenu primopredaju vlasti.

Vezani članci Pantovčak, ilustracija Pobijedio je na izborima, ali na Pantovčak neće tako brzo: Kada će Zoran Milanović preuzeti dužnost? Marija Pejčinović Burić i Gordan Grlić Radman (Foto: Dnevnik.hr) Dio novih ministara već nakon prisege preuzeo ministarstva od svojih prethodnika

Da je za nju sve spremno, potvrdio je Amir Muharemi, predstojnik Ureda predsjednika Mesića. 'Sve je spremno i sve je u najboljem redu, sve prolazi korektno iako je ovo prva primopredaja vlasti', rekao je Muharemi. Pojasnio je točno kako će izgledati primopredaja vlasti i hoće li se ona u Hrvatskoj razlikovati od primopredaja vlasti u svijetu.

>> 'Dolazak Josipovića nije tako dramatičan poput Mesićevog'

Kod nas drugačije nego u SAD-u

'Stjepan Mesić dočekat će Ivu Josipovića u svojem kabinetu. Oni će se povući na razgovor u četiri oka koji je trajati oko 40 minuta. Nakon toga će se pozdraviti, a novoizabrani predsjednik Ivo Josipović sutra će u predsjednički ured doći na posao', pojasnio je  Amir Muharemi. Na upit hoće li Stjepan Mesić Ivi Josipoviću predati kovčežić, kao što je to slučaj s američkom primopredajom vlasti, Muharemi je pojasnio kako je kod nas praksa drugačija. 'Mi nemamo takav sistem, Mesić će Josipoviću pokazati gdje je sef u kabinetu i predati mu šifru, ništa drugo. Ovo je sada novi početak, mi radimo praksu koju će se kasnije primjenjivati', istakao je Amir Muharemi.