Merkur dodatno osiguranje health4me
Merkur dodatno osiguranje health4me Foto: Getty

Odaberete li dobrovoljno (dopunsko i dodatno) zdravstveno osiguranje možete ostvariti individualizirane usluge skrojene po vašim potrebama. U moru ponuda možda nije lako odlučiti pa vam mi donosimo popis činjenica koje biste pri odabiru zdravstvene police trebali znati.


 

 1. Police se razlikuju po opsegu pokrića

Svaka polica kod privatnog osiguravatelja u svojoj ponudi pokriva različit spektar usluga. Vi ste u prednosti jer možete odabrati baš ono što vam je potrebno. U primarnu zdravstvenu zaštitu spadaju obiteljski liječnici, ginekolozi, stomatolozi, a u sekundarnu specijalistički pregledi i bolnice. Važno je proučiti koje liste lijekova spadaju u policu vašeg dopunskog osiguranja, a pri ugovaranju dodatnog oprez treba povećati. Većina osiguravatelja ugovaranjem dopunskog osiguranja nudi i ugovaranje dodatnog osiguranja. Na primjer, health4me Premium kao program dodatnog zdravstvenog osiguranja, osiguraniku omogućuje privatno liječenje u renomiranim zdravstvenim ustanovama kod odabranih liječnika bez dugog čekanja, a ako želite drugo liječničko mišljenje i to je u ponudi.

Merkur osiguranje omogućuje liječenje do ugovorenog limita i takva polica nema unaprijed određenu ponudu (npr. dva dijagnostička nalaza, tri laboratorijske pretrage) već se prilagođava vašim potrebama. Svaka polica se razlikuje po opsegu pokrića i zato ćete ipak trebati uložiti malo vremena da pronađete onu koja baš vama odgovara.

2. Prava iz police ne stupaju na snagu odmah, nego s počekom od 15 dana

Ako ste se odlučili na promjenu zdravstvene police važno je znati kako nakon ugovaranja ta ista polica neće biti aktivna još 15 dana. Ugovaranjem police ulazite u period karence kojim se osiguravajuće kuće štite od zloupotrebe i u kojem osiguratelj nije obvezan isplatiti osigurninu. Vaša polica se aktivira tek nakon isteka tog perioda. Zbog toga je bitno i znati kada raskinuti ugovor s osiguranjem kojeg više ne želite. Tako ćete izbjeći neželjene situacije, a rješavanje vaše zdravstvene situacije nastavit će se bez ometanja.

3. Postoje različiti modeli podmirivanja troškova

Neka zdravstvena osiguranja podmiruju troškove na sljedeće načine:
Automatsko podmirivanje troškova znači da će lijek ili liječnička/bolnička/dijagnostička usluga (koji su u ponudi police) nakon korištenja biti odmah naplaćeni kroz ugovorenu zdravstvenu policu.Podmirivanje troškova povratom znači da ćete će lijek ili liječničku/bolničku/dijagnostičku uslugu morati platiti na licu mjesta, a vaše će vam osiguranje naknadno vratiti novac. U slučaju podmirivanja troškova povratom, osiguranja najčešće nude osiguraniku neke druge pogodnosti pa je odluka opet na vama. Police zdravstvenog (dopunskog i dodatnog) mogu biti skrojene točno prema vašim potrebama.Istražite sve opcije i odaberite najbolje za sebe.

Vezani članci Sabor, ilustracija Koliki su zastupnički troškovi: Korona donijela uštede, a poznato i na što su najviše trošili Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana