Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskim menadžerima sporedne su brige radnici. Više bi vremena voljeli provoditi s obitelji, a manje na poslu. Donosimo profil prosječnog hrvatskog direktora.


Trideset devet mu je godina. Bio je predsjednik Uprave tvrtke, a danas je savjetnik. Ima dvoje djece, u slobodno vrijeme igra tenis. On je prototip hrvatskog menadžera.

Vezani članci Darinko Dumbović Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović poručuje: "Sve je čisto" Slika nije dostupna Članovi Uprave Podravke nisu znali što radi Marinac?

'Mlad sam počeo, odmah nakon fakulteta, još za vrijeme rata. Krenuo sao od nule', rekao je Zoran Ćurković, savjetnik Uprave H1.

Karakteristike vodećih ljudi u biznisu po prvi put u nas istražio je Poslovni savjetnik. Pokazalo se da su menadžeri zadovoljni svojim životom, slobodno vrijeme najčešće provode na kavi s prijateljima, a obitelj im je važnija od karijere. Je li to točno?

'Prije je bilo da su drugi radili, a direktori uživali. Danas to nije tako, radni dan traje 12,124 sati. Bez potpore obitelji to ne bi bilo moguće', dodaje Zoran Ćurković.

Uspješan hrvatski menadžer dobro barata engleskim. U manjoj mjeri njemačkim ili talijanskim. Muško ženske razlike na rukovodećim mjestima očite su.

'Prosječna plaća mušlkarca menadžera bruto je 35 tisuća kuna, a žene na istoj poziciji je 25 800 kuna', rekla je Sandra Mihelčić.

Većina ispitanih direktora rodbinske veze smatra važnijima od znanja.

'Menadžeri sklapaju poslove temeljem poznanstava, a ne samo završenog obrazovanja', dodaje Sandra Mihelčić.

Dok su domaći menadžeri navikli na uvjete poslovanja u Hrvatskoj, strance od toga boli glava. Prema izvješću Svjetske banke, posebno im smeta što nema olakog otpuštanja.

'Treba poboljšati fleksibilnost radnog zakonodavstva. Postoje države poput Danske koje i štite radnike, ali i zadržavaju fleksibilnost na tržištu rada, rekao je Andraš Horvai', voditelj ureda Svjetske banke u RH.

Druga je velika zamjerka predugo čekanje na dozvole za pokretanje posla. A i čekati je lakše - uz kavicu s prijateljima.