Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalna sredstva

Mefadron: Nova droga na tržištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najaktivnijih tržišta u svijetu svakako je narko-tržište. Posljednje vrijeme hit je nova droga mefedron.

Hrvatska je, na sreću, uspjela pobijediti novu pošast. Droga koja se na internetu nudi kao gnojivo za biljke, hrvatska policija uspjela je suzbiti čim ju je prvi put zaplijenila. Na popisu je ilegalnih sredstava. A dobra vijest je i da se smanjio broj umrlih od droga. Mefedron je predstavljen kao sredstvo za poticanje rasta biljaka, opaka je droga koja je poharala prošlogodišnje europske ljetne festivale.
Na ulici ju zovu 'mad cat', 'luda mačka' ili 'mijau mijau'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prodavali marihuanu U autobusu isporučivali drogu, uhitila ih policija Slika nije dostupna Htjeli prijaviti nesreću Drogirali se heroinom ispred policijske postaje

'Proširene zjenice, crvenilo lica, svrab, češkanje, pojačano znojenje. To su prve i osnovne karakteristike', rekla je mr. Biserka Riha, stalni sudski vještak za toksikologiju. Mefedron se prvi put u Hrvatskoj pojavio prošle godine. Iako se može kupiti preko interneta kao gnojivo za biljke, u Hrvatskoj se od 4. siječnja nalazi na popisu opojnih droga. Policija je do sad imala četiri zapljene.

'To su bile manje zapljene, u obliku tableta, praha ili praha u kapsulama. Nabavljene su bile preko interneta ili je bilo nađeno u normalnim akcijama policije', rekla je Ines Gmajnički iz CFIIV 'Ivan Vučetić' MUP. Unatoč naletu euforije i hiperaktivnosti koje traje tri sata, osoba pod utjecajem mefedrona može dobiti grčeve i trenutnu paralizu. Izrazito opterećuje srce, a može biti opasna po život. Što mladi nažalost ne shvaćaju dovoljno, a eksperimentiraju svašta.

'Primjerice benzin, razna otapala kemijska, sve se može pojaviti u zlouporabi, ali isto tako ima i svoju uporabu', rekao je Dubravko Klarić, Vladin ured za suzbijanje droga. Unatoč velikom problemu droge, iz zavoda za javno zdravstvo, dobre vijesti. 'Nama se nešto povećao broj ljudi na liječenju, što je dobro. Smanjio se broj ovisnika o heroinu, što je isto dobro, a moram reći da i preživljavaju jer nam je prošle godine broj umrlih nakon dosta godina manji od 90', rekla je Marina Kuzman sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Posljednjih nekoliko godina bio je veći od 100. Mladi bi možda trebali postati svjesni da je riječ o opasnom otrovu sa strašnim posljedicama koji uništava mozak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene