Kao u akcijskim filmovima bilo je jučer u gradu pod Marjanom. Grad su nadlijetali vojni helikopteri, a kako su uvježbani pokazali su i hrvatski specijalci i marinci. Split je domaćin međunarodnom vojnom sajmu.

Galerija


Kada lete i iskaču iz helikoptera - svi vole gledati. Hrvatski specijalci maheri i iz zraka i s mora. Zauzeli su brod koji je prekršio zakon.

Vezani članci Helikopter hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ponovno priveden švercer oružjem kojeg su vojni piloti prevezli helikopterom, ministar Krstičević razgovarao s pilotima Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Afere u hrvatskoj vojsci: Helikopterom lovili vepra, popili pa se nedolično ponašali nakon hodočašća...

U Split su iz Ploča stigli i marinci. Borbeno i vatreno i na kopnu. "U narednih godinu dana predstoji im zahtjevna obuka oko ronjenja, izviđanja, gađanja", rekao je Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HRM-a.

Na vježbi i novi ophodni brod na koji se godinama čekalo. "Prošao je neka ispitivanja koja su enormna bila i fenomenalan se pokazao", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Opasno, skupo i moćno - vojna industrija, čini se, ne zna za krizu. I hrvatski su proizvođači svojom opremom pokorili svijet.

"Do sada smo isporučili u svijet preko dva i pol milijuna kaciga i za ovu godinu smo skoro pa prodani", kazao je Alojz Šest, vlasnik tvrtke ''Šesta-Busch''.

Nema čega nema na sajmu: razgovara se i već sada zbrajaju milijarde kuna izvoznih poslova. "Izvozimo od Amerike, pa do Indonezije. Imamo puno sastanaka, nešto konkretno nije dogovoreno, ali to je proces - veliki poslovi koji se dogovaraju na razini država", rekao je Željko Pavlun, direktor HS-a Produkt.

U društvu američkog veleposlanika, ministar obrane Damir Krstičević obišao je njihov, ali i druge štandove. Hoće li pasti i neki dogovor oko borbenih aviona?

"Vlada je odlučna nabaviti borbeni avion, on nam treba radi budućnosti i sigurnosti Hrvatske zauvijek. Imali smo prvi pokušaj, sada intenzivno prikupljamo sve informacije'', kazao je Krstičević.

Vojni je ovo sajam na kojem su se i drugi političari rado slikali. Od bivše premijerke, pa do aktualne predsjednice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr