Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Relativna pobjeda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora izvjesna je, no to još ne znači da će njezin predsjednik Ivo Sanader dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade, prve su ocjene izbora u Hrvatskoj koje u ponedjeljak donosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova.


"Sanader proglasio pobjedu", piše u naslovu najtiražniji list u BiH "Dnevni avaz", dodajući u izvješću iz Zagreba da lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović nije priznao poraz najavljujući da će se ova utrka rješavati tek u drugom poluvremenu.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik o raspadu BiH: "Trebamo sjesti i razgraničiti se, i napraviti tri države koje će biti demilitarizirane" Koronavirus u BiH Postupno se smiruje zaraza, ali imaju velik broj umrlih: U BiH gotovo tisuću novozaraženih

"Sinoć je u Hrvatskoj bila najdramatičnija izborna noć od
neovisnosti", zaključuje "Avaz".

I "Oslobođenje" konstatira da je HDZ u prednosti, no dodaje kako je očito da nijedna stranka nije osigurala dovoljan broj mandata da sama sastavi novu vladu zbog čega u narednim danima tek slijedi prava bitka za postizborne koalicije.

Banjolučke "Nezavisne novine" ocjenjuju da i HDZ i SDP i dalje imaju gotovo podjednake izglede za konačno osvajanje vlasti u Hrvatskoj u naredne četiri godine.

Mostarski "Dnevni list" na naslovnici pak konstatira kako je pobjedu odnio HDZ te ističe da su u tome presudili glasovi Hrvata iz BiH.

Svi listovi podsjećaju na pravu dramu koja je odvijala pred očima hrvatskih građana kako su pristizali rezultati različitih anketa i procjena rezultata izbora.

Čitatelji bosanskohercegovačkog izdanja "Slobodne Dalmacije" tako su danas, zahvaljujući toj zbrci, na naslovnici mogli pročitati kako pobjeđuje SDP s 3 mandata više od HDZ-a.