Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili štrajk

Zdravstveni djelatnici prosvjedovali pred Beroševim ministarstvom: "Radimo u očajnim uvjetima"

Sindikati medicinskih sestara i zdravstvenih djelatnika prosvjedovali su pred resornim ministarstvom, gdje su još jednom upozorili na loše uvjete rada i nepoštivanje kolektivnih ugovora.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi organizirali su mirno okupljanje ispred Ministarstva zdravstva.

Najavili su mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštovati radnička prava.

"Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi", poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara, koji ima 10.600 članova.

Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.

 

Sindikati ističu kako mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor te da još ni problemi iz starog kolektivnog nisu riješeni.

Pročitajte i ovo Ines Balint, Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Uskoro novi prosvjed? Liječnici i medicinske sestre na rubu: ''Mi smo svaki dan u minskom polju''

Više su puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova.

"Gomilaju se i sudski troškovi koji dodatno opterećuju zdravstveni sustav", kažu, a unatoč svemu resorno ministarstvo nastavlja ignorirati njihove zahtjeve, dok se odluke važne za sustav donose jednostrano, čime ih se stavlja pred gotov čin.

Pročitajte i ovo Paula Kuček, medicinska sestra Kadrovsko rasulo Došla je na Hvar raditi kao medicinska sestra: Umjesto sjajnih uvjeta spava u sobi za dežurstva

"Najavljena je reforma zdravstva, pacijenti se sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštovanja prava iz kolektivnog ugovora", navode u sindikatu te se pitaju tko će snositi krivnju dodatne devastacije zdravstvenog sustava.

 "Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu", istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata, koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu.

Otišli jer nema Beroša

"Dokad će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni odlaziti iz ovog sustava", rekao je Topolnjak te posebno istaknuo nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

Pročitajte i ovo Branko Bazdan, ravnatelj DZ-a Dubrovnik - 1 Neodrživo stanje Tko će nas liječiti? Na 8000 djece dolaze tek četiri pedijatra, a što radi gradska vlast? "Na žalost, novčane potpore nemamo..."

Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo, no, kako doznajemo, napustili su ga jer nije bilo ministra Vilija Beroša, a nisu htjeli da ih netko drugi primi.

Sindikati će pričekati novi poziv na sastanak i dodaju kako zasad nema najave štrajka jer se "to dogovara na tijelima, ali sve je moguće".


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene