Bivše radnice Orljave na Dan žena pripremaju prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu. Iako im je država isplatila zakonom zajamčene tri otpremnine, od svog bivšeg vlasnika traže i pet minimalnih plaća iz kolektivnog ugovora.

Galerija Prosvjedni skup radnica Orljave - 4 Prosvjedni skup radnica Orljave - 2 Prosvjedni skup radnica Orljave - 3 +0 Prosvjedni skup radnica Orljave - 1

Radnice Orljave pripremaju se za još jedan prosvjed pred Vladom. Ne odustaju od pet bruto minimalnih plaća koje im prema kolektivnom ugovoru pripadaju.

"Ja sam u ovim godinama morala otići u Austriju kao njegovateljica. Tu posla nema, nema za mlade, a za mene pred mirovinom ništa", rekla je Mara Šubara, bivša radnica Orljave.

Ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću dale su rok od dva tjedna da se upozna s problemom i primi ih na sastanak. U protivnom će na Dan žena prosvjedovati na Markovu trgu.

"Ako se u idućih dva tjedna ne javi, mi krećemo u organizaciju prosvjeda. Nećemo gubiti vrijeme na kontaktiranje s Ministarstvom i nećemo ga moliti za sastanak", rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 Agonija zaboravljenih radnica Orljave: "Morat ću živjeti od milosti obitelji", "Ne znamo što oni misle i što se čeka"

Orljava je u stečaj otišla prije 18 mjeseci, za vrijeme ministra Darka Horvata. Njegov nasljednik Ivan Paladina mogući model isplate najavio je za kraj siječnja, no smijenjen je, a najnoviji ministar za rješenje još nije spreman.

"Ja se do kraja nisam detaljno upoznao, jer nisam to sve skupa dovoljno dobro proučio. Vidjet ćemo", rekao je Bačić.

Bivše djelatnice Orljave, koja je bila u 100-postotnom vlasništvu države, traže 450 tisuća eura za 170 radnica, odnosno oko 3000 eura za svaku od njih, zbog čega su već dolazile pred Vladu.

"Cijela mladost mi ostala u toj Orljavi, radile smo od jutra do sutra i sve subote", rekla je bivša radnica Marija Bošnjaković.

Prosvjedovale radnice Orljave - 4 Zaboravljene radnice Orljave na Markovu trgu: "Ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile"

Košulje su šivale za njemačkog partnera koji se naglo povukao i tvrtku ostavio u velikim dugovima. Na upit Dnevnika Nove TV iz Ministarstva odgovaraju da je država isplatila onaj dio koji je bio zakonska obveza. Za preostala potraživanja traže se rješenja, a sastanak će organizirati nakon što ih razmotre.

"Država je vlasnik i mi od njih očekujemo da nam daju naše. Ništa drugo", rekla je Šubara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju