Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskg suda dovršilo je saslušanje svjedoka koji su putem video-linka "iza zatvorenih vrata" govorili o ratnim zločinima na području Medačkog džepa za koje su optuženi generali Rahim Ademi i Mirko Norac.


U posljednja tri dana bez nazočnosti javnosti ispitano je ukupno devet svjedoka, kazao je predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela, koji će svjedočenja u ponedjeljak, 11. veljače, pročitati na nastavku glavne rasprave.

Vezani članci Slika nije dostupna Norcu objedinjena zatvorska kazna: 15 umjesto 18 godina Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži veću kaznu za Norca

Danas su ispitana dvojica svjedoka iz Srbije i jedan iz Norveške,
kazao je Mrčela. Pojasnio je da je većina svjedoka u vrijeme akcije živjela u srpskim selima na području Medačkog džepa, gdje su, prema prvoj optužnici preuzetoj od haškog suda, hrvatski vojnici počinili zločin nad ratnim zarobljenicima, civilima i njihovom imovinom.

Osim njih, putem video-linka su saslušani i neki vojnici ili osobe
koje su nakon oslobodilačke akcije HV-a u rujnu 1993. sudjelovali u pregledavanju leševa.

Svi osim svjedoka iz Norveške posljednja su tri dana saslušani pred vijećem za ratni zločin Okružnog suda u Beogradu. No, s obzirom na odredbe međunarodnih pravnih konvencija svjedoci su ispitani vanraspravno, pa njihova svjedočenja nisu mogli pratiti sudska publika ili novinari.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju