Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenju za ratne zločine u Medačkom džep danas je nastavljeno svjedočenjem Jandre Grgurića, koji je ustvrdio da kao zapovjednik izviđačkog voda u akciji nije vidio mrtve srpske civile te paljenje ili pljačkanje njihovih kuća.


"U našem napredovanju nisam vidio niti živih ni mrtvih
neprijateljskih vojnika ili civila. No, na povratku sam kraj ceste
vidio dva ili tri mrtva vojnika u uniformama neprijateljske vojske", kazao je Grgurić.

Vezani članci Slika nije dostupna Pražić: 'Nisam nikada čuo za Sektor 1' Slika nije dostupna Civilna policija UN-a: HV u Medačkom džepu počinio zvjerstva

On je tijekom akcije bio pripadnik 9. gardijske brigade kojom je upravljao Mirko Norac, dok je zapovjednik njegove satnije bio Josip Krmpotić.

Norca tijekom akcije nije vidio, sve je zapovjedi primao od Krmpotića koji ga je, kaže, kao i sve ostale vojnike upozorio na poštivanje ratnih prava i običaja.

Vojnicima su prije akcije podijeljene i knjižica s pravilima
ratovanja koju smo morali pročitati, rekao je.

"Krmpotić je rekao da imovinu ne smijemo uništavati, paliti niti oduzimati. Za vojne zarobljenike nam je rekao da ih ne smijemo ubijati, a isto je vrijedilo i za civile", kazao je Grgurić.

Ispričao je i da su u jednom srpskom selu pronašli staricu koja je lutala izgubljeno ponavljajući riječi "vojsko moja".

Prema njoj se nitko nije ponašao neprimjereno, rekli smo joj da ne može ostati ovdje i predali je u vojno vozilo koje ju je odvelo u Gospić, kazao je svjedok.

Ratnih pravila se, tvrdi Grgurić, vojska pridržavala i kada je stigla zapovijed za povlačenje sa zauzetog teritorija. Tada nije čuo nikakve eksplozije niti vidio dim ili pljačkanje kuća i stoke.

"Vojnici to niti nisu mogli raditi jer su imali svoje zadaće",
ustvrdio je.

Niti na današnju raspravi nisu došli svjedoci srpske nacionalnosti koji su trebali govoriti o zločinima HV-a na području Medačkog džepa opisanima u optužnici.

Od ukupno 20 takvih svjedoka na sudu ih se do sada pojavilo samo dvoje.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebalo svjedočiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju