Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff, suočena s nezapamćenim socijalnim neredima, obećala je u petak da će primiti vođe prosvjeda i nastojati sklopiti 'velik pakt' za poboljšanje javnih usluga.


"Želim ponoviti da moja vlada sluša demokratske pozive na promjene", kazala je Rousseff, u svečanom obraćanju naciji 24 sata nakon nasilnih prosvjeda koji su na ulice privukli 1,2 milijuna ljudi. No, upozorila je da neće tolerirati da "nasilna i autoritarna manjina ukalja demokratski i miran pokret" uništavajući "javna i privatna dobra."

Vezani članci Slika nije dostupna Brazilski Senat smijenio predsjednicu Dilmu Rousseff Slika nije dostupna Dilma Rousseff napušta predsjednički ured za nekoliko sati

"Pozvat ću guvernere, gradonačelnike glavnih gradova, da sklope velik pakt za poboljšanje javnih usluga", kazala je, navodeći kao njegove glavne elemente kvalitetan javni prijevoz uz pravedne cijene, zdravstvenu skrb i obrazovanje, u koje želi uložiti sav prihod od prodaje nafte, što je do sada nailazilo na politički otpor. Dodala je da će primiti "vođe mirnih prosvjeda, predstavnike organizacija mladih, sindikata, radničkih pokreta i građanskih udruženja."

Odgovarajući na kritike zbog velikih troškova organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine, kazala je da će javni novac potrošen za te stadione vratiti tvrtke i vlade država koje ih budu koristile u budućnosti.

Studentica izvela stotine tisuća na ulice

Prosvjedi na ulicama brazilskih gradova traju već danima, no jeste li se ikada zapitali tko ih je pokrenuo?

Prije nekoliko tjedana mlada Brazilka Mayara Vivian organizirala je prosvjed protiv prijedloga o poskupljenju cijena karata autobusnog prijevoza. Na njemu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a Mayara je i više nego zadovoljna jer od svoje 15 godine pokušava natjerati svoje sugrađane da izađu na ulice i izbore se za svoja prava, piše NY Times.

Samo nekoliko dana nakon njenog prosvjeda brazilske ulice preplavile na tisuće nezadovoljnih građana u prosvjedima kakve ova zemlja ne pamti već desetljećima. 'Sto tisuća ljudi... Nikada to ne bih rekla. Kao da zauzimamo Bastillu', kaže ova studentica zemljopisa koja je i među osnivačima pokreta za besplatni javni prijevoz koji je potaknuo prosvjede diljem Brazila.

>> VIDEO Student iz Pule na MILIJUNSKIM PROSVJEDIMA u Brazilu

Na ulice su izašli građani nezadovoljni cijelim nizom aspekata života u ovoj zemlji - preveliki troškovi organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva, korumpiranih političara, visokih poreza i katastrofalnog stanja u školstvu i zdravstvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook