Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S mjesta događaja

VIDEO Student iz Pule na MILIJUNSKIM PROSVJEDIMA u Brazilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O stanju s prosvjedima u Brazilu nam je posvjedočio Milan Puh koji već tri godine živi u Sao Paulu te studira i predaje na gradskom sveučilištu.

Brazilska javnost se napokon nakon 20-30 godina probudila i počela direktnije izražavati svoje nezadovoljstvo. Milan kaže, Brazilci su se napokon digli na noge. Nasilje koje vlada pripisuje manjim skupinama, anarhistima, antiglobalistima, pa čak i unajmljenim pojedincima koji su izazivali nerede.

Pročitajte i ovo U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa Slika nije dostupna Amaterska snimka VIDEO: Snimili NLO?

>> MILIJUN prosvjednika na ulicama, predsjednica sazvala krizni sastanak

Milan kaže kako se ne može reći da je sve tako kaotično, jer skupini koja je organizirala prosvjede pridružile su se nasilne skupine. Donijeli su, priča, već neke promjene.

Glavni pokretač prosvjedna nije nasilje

'Stanje u Sao Paolu je stabilno. Nema nekih većih problema osim povećanih gužvi na određenim avenijama, što je rezultat još jedne manifestacije, koja će se održati danas u 18 sati po našem vremenu (sinoć oko 23 po hrvatskom vremenu). Današnja manifestacija je svojevrsna proslava i izraz zadovoljstva, što su se cijene javnog prijevoza, koje su poskupjele u Sao Paolu i ostatku Brazila, vratile na stanje prije 1. lipnja ove godine', rekao je Milan.

'Glavni pokretač prosvjeda, a to su cijene i loša kvaliteta javnog prijevoza, su završeni, odnosno to poglavlje je završeno, a kasnije ćemo vidjeti posljedice u drugim gradovima i hoće li to poprimiti i neke druge oblike', dodaje Milan.

Stanje se promijenilo

Od 1. lipnja, kad su prosvjedi počeli, stanje se promijenilo, a prema Milanovim riječima, na bolje za prosvjednike.

'Stanje se dosta promijenilo. Prvi prosvjed je bio 6. lipnja i tad su te manifestacije bile puno manje i one su se održale u samom centru Sao Paola. U tih prvih nekoliko prosvjeda policija jest reagirala dosta oštro spram prosvjednika. To se na kraju pokazalo nepotrebnim, budući da je porastao broj sudionika prosvjeda. Puno su se smanjila ta uništavanja, paljenja ili koje slike dolaze', istaknuo je Milan.

Policija promijenila stav, stanje nije tako kritično

Nasilje, vandalizam i sukobe s policijom naš sugovornik komentira u kontekstu određenih skupina, koje su se priključile organizatorima prosvjeda.

'Teško je to sve objasniti, budući da se radi o raznim pokretima. Ove manifestacije su organizirane od strane pokreta koji se bavi javnim prijevozom i cilj im je da se javni prijevoz uopće ne plaća. Druge su se skupine, manje ili više nasilne, priključile tim manifestacijama, tako da se ne može reći da je stanje tako kritično. Policija je također promijenila svoj stav od prošlog četvrtka, kad je dosta osoba bilo ozlijeđeno. Mislim da je tog četvrtka sedmero ili osmero novinara također ozlijeđeno. Nakon toga je policija dobila striktnu zapovjed kako ne smije napadati ni pod kojim razlogom prosvjednike, osim kad se događaju oblici vandalizma, paljenja ili slično', smatra Milan.

Sao Paolo ima kaotičan javni prijevoz

Milan, međutim, tvrdi kako se na prosvjedima u kojima je i on sam sudjelovao, nije ništa dramatično događalo (u vidu nasilja).

'Sudjelovao sam u nekoliko manifestacija i ne mogu reći da se išta značajnije događalo, osim toga da se tražilo poboljšanje javnog prijevoza, prmijene tarifi i da su se povećale gužve. Kad se 60 ili sto tisuća ljudi skupi na jednom mjestu, onda to onemogućuje javni prijevoz, a Sao Paolo kao grad ima kaotičan i jako loše organiziran javni prijevoz', tvrdi naš sugovornik.

Pozadina vandalizma i uništavanja

'Komentirao bih vandalizam gledajući na poziciju koju te osobe imaju u brazilskom društvu. Mogli bismo ih podijeliti u dvije skupine: anarhiste, koji iskorištavaju takve manifestacije kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom, a druga skupina su mladi s periferije, mladi koji pripadaju najsiromašnijim slojevima brazilskog društva, koje ih je tako nasilno ekonomski i kulturno odbacilo, da kad vidimo kako uništavaju i šaraju po zgradama, razumljivo je, iako ih to ne opravdava, da uništavaju nešto što im uopće i ne pripada. Zbog toga im nije bio problem izraziti to svoje nezadovoljstvo na nasilan način. To nikako nije bio cilj ovih manifestacija', naglašava Milan.

Oravdanost prosvjeda

Prosvjedi su za njega bili opravdani, i kao mjera za spuštanje cijena javnog prijevoza, i kao izraz nezadovoljstva trenutnom politikom u državi.

'Prosvjedi su svakako opravdani. Oni su bili potaknuti cijenama javnog prijevoza u većini gradova u Brazilu, no oni su i izraz nezadovoljstva sa stanjem u državi', kaže Milan. 'Ostali prosvjedi, koji su usmjereni protiv kupa konfederacija, koji se odrđžava u nekoliko brazilskih gradova, to nema veze sa Sao Paolom, u kojem neće biti utakmica', naglašava.

'Prosvjedi već jesu donijeli promijene, cijene javnog prijevoza su se vratile na staro stanje. U većini gradova federalna vlada se obvezala da će osnovati fond koji će izravno raditi sa saveznim državama i gradovima kako bi se promijenilo stanje u javnom prijevozu, a mislim da će se ovaj oblik manifestacija nastavljati održavati, samo s drugim ciljevima', zaključio je.

Milanova svbakodnevica, kaže, ostala je nepromijenjena, jer živi vrlo blizu sveučilišta na kojem studira i radi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene