Mate Rimac (Screenshot: YouTube)
Mate Rimac (Screenshot: YouTube)

Rimac Automobili i Camel grupa ugovorili su da će do kraja ove godine u Kini izgraditi tvornicu električnih motora i baterija vrijednu milijardu kuna.


Mate Rimac kaže da je ovo važan poslovni iskorak za kompaniju jer će nova tvornica biti usmjerena isključivo na kinesko tržište.

"Kina nam je važna jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast", izjavio je Rimac za Poslovni dnevnik.

U Rimac Automobilima pojašnjavaju da je plan kineske vlade u potpunosti prijeći na električna vozila. To znači de će se potražnja za električnim motorima, baterijama i drugim sustavima koji se ugrađuju u e-vozila, a što trebaju tamošnji proizvođači, u narednom razdoblju povećati za približno 20 puta.

"Kina se strateški opredijelila prema električnim vozilima te već danas ima u planu transport postupno prebaciti na električni pogon, pa smo napravili iznimku za kinesko tržište. Razvoj i proizvodnju za sva ostala svjetska tržišta zadržavamo u Hrvatskoj", istaknuo je Rimac.

U tvornicu e-motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna dolara Rimac će uložiti znanje i pet milijuna eura, a dobiti 40 posto vlasništva.