Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se operacija slijepog crijeva 20-godišnjeg Miroslava Maškarina zakomplicirala, te mu je zbog komplikacija s prokrvljenjem amputirana lijeva noga, Maškarinu prijeti i amputacija desne noge.


Naime, prilikom operacije slučajno je probijena trbušna aorta i to prije račvanja, tako da su obije noge ostale bez mikrocirkulacije. 

Vezani članci Lech Walesa Lech Walesa nakon četverosatne operacije: "Hvala, sve je uspjelo" Operacija, ilustracija Nova metoda liječenja u riječkome KBC-u: Zahvaljujući ovome djeci će oporavak biti brži i lakši

Ipak sveukupno zdravstveno stanje Maškarina je stabilno, uspješno su uspostavljene respiratorne funkcije i funkcije bubrega te svi vitalni organi rade normalne. 

Bitka za spas druge noge traje i prvenstveno ovisi o kirurzima: - Cirkulacija u nozi postoji, ali su uvijek moguće komplikacije, izjavio je doktor Miljenko Uravić za Novi list. 

U srijedu se oglasio i ministar zdravstva Neven Ljubičič koji je istaknuo da se u slučaju Miroslava Maškarina radi o eklatantnom primjeru liječnićke pogreške te je zatražio mišljenje unutrašnje kontrole bolnice koje će, čim bude dostavljeno, proslijediti Hrvatskoj liječničkoj komori. 

Prilikom operacije slučajno je probijena trbušna aorta i to prije račvanja, tako da su obije noge ostale bez mikrocirkulacije

No predstojnik urologije, doktor Željko Fučkar, nije želio komentirati konkretan slučaj ali je istaknuo da je kirurgija abdomena vrlo zahtjevna te da na 200 slučajeva u pravilu dolazi jedan s fatalnim ishodom.

Ivan Maškarin, otac nesretnog20-godišnjaka, rekao je sinu da su mu amputirali nogu: - Čak mi je rekao 'tranširaju me'. A što sam mu mogao odgovorit?.