Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARŠ MLADIH ZA RADNIČKA PRAVA

"Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marš započinje 15. listopada u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sudionici će se potom uputiti preko Masarykove i Tesline do Zrinjevca.

Inicijativa udruga i sindikata organizira u Zagrebu 15. listopada Marš mladih za radnička prava. Kako ističu u priopćenju, maršem žele poručiti hrvatskim stranačkim elitama da im je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

"Mi mladi od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja", navode iz ove inicijative te posebno naglašavaju da su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama ekonomske situacije.

Marš započinje 15. listopada u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sudionici će se potom uputiti preko Masarykove, Tesline i Praške do Zrinjevca. Od nove vlasti zahtijevaju da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.

"Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni! Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate", navode u priopćenju.

Zahtjevi mladih

Kao svoje zahtjeve navode sljedeće: kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada, bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će studente stvarno osnaživati za buduća radna mjesta, zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.

"Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti, i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu. Minimalna plaća treba osiguravati kvalitetu životnog standarda, a od uvjeta rada ne smije se odustati zbog mahnitanja za profitom."

Kako sami kažu, inicijativu podržava četrdesetak udruga i sindikata. Među njima su i Nezavisni hrvatski sindikati, SSSH, Sindikat Nova solidarnost, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat trgovine Hrvatske te mnogi drugi.

"Zahvalni smo na svakom obliku podrške, no naglašavamo da nam je želja da skup ostane stranački neutralan te sve političke stranke koje nam se obraćaju ili se planiraju odazvati, molimo da ne ističu svoja stranačka obilježja u sklopu marša.

"Mi smo sadašnjost, a ne budućnost"

U sklopu programa na Zrinjevcu će uz govore mladih s iskustvom učeničkog i studentskog rada te sindikalnog organiziranja biti organiziran informativni punkt na kojem će se građani u razgovoru sa sindikalistima/kinjama i sindikalnim pravnicima/ama iz prve ruke moći informirati o svojim radničkim pravima i preuzeti materijale o sindikalnom organiziranju; dok će inicijativa Za rad spremne emitirati Nevidljive vijesti radnika i radnica", poručili su organizatori.

Nikola Bajai, predstavnik organizatora, rekao je za Dnevnik.hr kako je marš podržao i najveći britanski sindikat Unite the Union, iz kojeg su poslali vidoporuku podrške.

"Želimo da nova Vlada odmah počne rješavati gorući problem radnih prava mladih, jer mi smo sadašnjost, a ne budućnost. Ako mladi odu, ova zemlja neće imati nikakvu budućnost", kazao je on.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene