447516
447516
447516
447516
447516

'Na nama je kako ćemo se zaposliti, pa ako se dovoljno potrudimo ćemo i naći nešto'

  • , 23.08.2016., 08:29
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je treća zemlja u Europskoj uniji po broju nezaposlenih mladih, a stranke za njih imaju cijeli spektar izbornih obećanja, u sklopu kojih bi svi zadržali mjeru stručnog osposobljavanja.

 
 
 
 
Mjere za mlade (Video: Dnevnik Nove TV)
Mjere za mlade (Video: Dnevnik Nove TV)

Tko god s kim surađivao, jedan od prioriteta trebali bi mu biti nezaposleni mladi.

Hrvatska je treća zemlja u Europskoj uniji po broju nezaposlenih mladih, a stranke za njih imaju cijeli spektar izbornih obećanja. I svi bi, uz određene promjene, zadržali mjeru stručnog osposobljavanja

Nakon fakulteta, na stručno osposobljavanje za 2.400 kuna, a za Nikšu su mjere za mlade dobre.

'Više manje na nama je kako ćemo se zaposliti, pa ako se dovoljno potrudimo ćemo i naći nešto', rekao je Nikša Zoričić iz Crikvenice.

HDZ, koji je danas predstavio program za mlade, tu bi mjeru nastavio, iako je, sada tehnička vlada, njezino financiranje iz proračuna ukinula.

'Novac će biti iz proračuna, kao i do sada, naravno da moramo uključiti mlade u tržište rada, da ne budu isključeni iz tržišta rada, iz dodatnih vještina', rekao je predsjednika HDZ-a Andrej Plenković.

SDP koji je mjeru pokrenuo pa s 1.600 plaću digao na 2.400, obećava još novca.

'Sada to dižemo na 3.000 kuna, bilo je protivnika u početku, a sad to svi prihvaćaju kao nekakvu zajedničku stečevinu, kao zajedničko dobro. Nisam primjetio da je HDZ protiv' izjavio je predsjednika SDP-a Zoran Milanović.

A HDZ obećava i oslobađanje plaćanja doprinosa za mlade do 35 godina. Startupovima će dati prednost u korištenju stručnog osposobljavanja, a mladim poduzetnicima 35 tisuća kuna i mogućnost da zaposle dvoje za 2.400 kuna.

I MOST obećava mladima, ali i onima preko 29 godina.

'Postoji velik broj ljudi koji su iznad 29 i njima treba dati šansu, mi imamo program u kojem su mjere zapošljavanja, ali samo zapošljavanja', rekao je čelnik MOST-a Božo Petrov.

No, mladi imaju i drugih ideja. 

'Možda bih malo smanjio kriterije da ne treba toliko radnog staža, ali bih i potaknuo fakultete da se malo više organiziraju', rekao je Nikša.

I usklade s tržištem rada. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se