Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu su i ronioci

Marko Polo pomaknut za metar i pol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U akciji odsukavanja s otoka Sita trajekt Marko Polo danas je pomaknut oko metar i pol, priopćila je uprava riječke Jadrolinije.

Odsukavanje je počelo jučer kada su do otoka Sita, na koji se Marko Polo u subotu nasukao, stigla tri remorkera riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa, a na terenu je u pričuvi i remorker splitskoga Brodospasa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odsukavanje trajekta 'Krenulo je, nadamo se da će Marko Polo danas biti u moru' Slika nije dostupna Istraga uzroka traje Rezultati alkotesta za nekoliko dana, izuzeta 'crna kutija'

Budući da jučer nije uspio pokušaj da se načini tzv. posteljica kojom bi brod, koji je pramcem 15 metara nasjeo na otok, mogao skliznuti natrag u more, akcija odsukavanja nastavljena je danas kad je iz Rijeke stigao najsnažniji remorker Jadranskoga pomorskog servisa 'David Prvi'. Remorkeri su i danas nastavili gurati nasukani trajekt o krmu s jedne na drugu stranu.

Voditelj spašavanja i općih poslova Jadranskoga pomorskog servisa Aleksandar Maras potvrdio je da su na terenu ronioci i inženjeri Instituta Ruđer Bošković koji ispituju i mjere morsko dno i stijene, a razmišlja se i o miniranju kako bi se stijene rastresle te tako oslobodio brod na mjestima na kojima je najjače 'nasjeo' na stijene. Naime, svako daljnje povlačenje broda moglo bi uzrokovati njegova daljnja oštećenja, što se svakako želi izbjeći, rekao je Maras.

Teret i vozila koja su ostala na trajektu prebačeni su na krmu kako bi se olakšao pramčani dio. Akcija odsukavanja, ističu u Jadranskome pomorskom servisu, mogla bi potrajati nekoliko dana, a svima koji u njoj sudjeluju zasad pomažu povoljne vremenske prilike.

Nautička pogreška kriva za nasukavanje

Povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je imenovao ministar Božidar Kalmeta radi istrage uzroka nesreće u kojoj se 24. listopada 2009. nasukao Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo', na temelju dosad prikupljenih podataka i analiza uzroka pomorske nesreće, kako se ističe u priopćenju, izradilo je prethodno izvješće o uzroku nesreće i utvrdilo da je brod "Marko Polo", upisan u riječkoj Luci, s 10154 bruto tone i zastavom Republike Hrvatske, nasukan zbog nautičke pogreške članova posade u straži. (Hina)

>> 'Marko Polo' nasukan zbog pogreške posade

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene