Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo utvrdilo

'Marko Polo' nasukan zbog pogreške posade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi posade nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe.

Povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je imenovao ministar Božidar Kalmeta radi istrage uzroka nesreće u kojoj se 24. listopada 2009. nasukao Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo', na temelju dosad prikupljenih podataka i analiza uzroka pomorske nesreće, kako se ističe u priopćenju, izradilo je prethodno izvješće o uzroku nesreće i utvrdilo da je brod "Marko Polo", upisan u riječkoj Luci, s 10154 bruto tone i zastavom Republike Hrvatske, nasukan zbog nautičke pogreške članova posade u straži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odustalo se od miniranja obale 'Marko Polo' dolaze spasiti strani stručnjaci Slika nije dostupna Istraga uzroka traje Rezultati alkotesta za nekoliko dana, izuzeta 'crna kutija'

>> 'Krenulo je, nadamo se da će Marko Polo danas biti u moru'

Članovi posade u straži nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe na utvrđenoj poziciji pa je brod najprije zastrugao desnim bokom i udario desnim vijkom i kormilom u otočić Balabru, a zatim se nasukao na sjeverozapadni dio obale otočića Sita u dva sata 24. listopada 2009. godine. Povjerenstvo nastavlja rad, a po danas dobivenim informacijama iz MUP-a, uzorci krvi i mokraće članova posade u straži poslani su na žurnu analizu u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagreb, stoji na kraju priopćenja.

Od 7 sati ujutro četiri remorkera, od kojih najsnažniji od njih David I. ima poteznu snagu od 70 tona, odsukavaju trajekta Marko Polo.Trajekt Marko Polo. Zahvaljujući remorkerima pomakao se za dva metra prema moru. Odsukavanje se odvija pod palicom  Uprave za sigurnost plovidbe i Lučke kapetanije Zadra i Šibenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene