Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djelatnik Hrvatskih voda je Bukmiru – osobi koja u Hrvatskim vodama nema nikakvu službenu funkciju – poslao detaljno izvješće.


Djelatnik splitskog ureda Hrvatskih voda u siječnju je poslao poslovni mail rukovoditeljima Hrvatskih voda u Splitu – Tihomiru Galiću i Ivici Bojčiću što ne bi bilo ništa čudno da mail nije poslan i Mariju Bukmiru, kumu Bože Petrova i nesuđenom zamjeniku generalnog direktora ove javne ustanove.

Vezani članci Box barijere u Gunji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik Nove TV istražuje: Svaka jača kiša podsjeća da se nismo maknuli od vreća s pijeskom - a novca ima! Slika nije dostupna ZNATI, A NE PRIJAVITI KAZNENO JE DJELO Ako u Mostu znaju za korupciju u Hrvatskim vodama zašto je nisu prijavili?!

Kako javlja Slobodna Dalmacija, djelatnik je Bukmiru – osobi koja u Hrvatskim vodama nema nikakvu službenu funkciju – poslao detaljno izvješće o tome što je prethodilo mišljenju Hrvatskih voda kako Centar za gospodarenje otpadom Lećevica neće imati značajnijeg utjecaja na ciljeve zaštite voda.

Dobrović poništava rješenje

Temeljem tog mišljenja, Ministarstvo je 16. studenog izdalo rješenje po kojemu za Centar nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. No, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pet dana poslije poništava to rješenje. Hrvatskim vodama šalje se novi zahtjev za davanje mišljenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Za ukupno pet djelatnica Hrvatskih voda u Splitu, u tom trenutku počinju pritisci i prijetnje da izmijene svoja prethodna mišljenja, odnosno da svojim potpisima "ovjere" izmijenjena i dopunjena mišljenja suprotna njihovim zaključcima. Nakon što su odbile potpisati falsifikat, najavljeni su im stegovni postupci, a uslijedila je i smjena voditeljica dviju službi – Službe za kontrolu voda i Službe za zaštitu voda koje su odbile "revidirati" svoje prethodne nalaze.

Kako bi se obranile od nezakonitih otkaza, službenice su se same obratile Radničkom vijeću Hrvatskih voda koje je održalo sastanak jučer u Zagrebu. Slobodna neslužbeno doznaje da su djelatnice iznijele teške optužbe na račun svog neposredno nadređenog šefa Hrvatskih voda u Splitu Tihomira Galića, kao i na račun Marija Bukmira.

Bukmir radio pritisak?

Upravo je Bukmir, prema njihovim navodima, radio pritisak na njih kako bi se izmijenilo mišljenje vezano uz Lećevicu, ponašajući se bez ikakvih ograda, kao da je imenovan direktorom, dok im je Galić otvoreno dao do znanja da moraju postupiti po ovim zahtjevima jer je riječ o "političkom diktatu".

Podsjetimo, Mario Bukmir u studenom prošle godine priopćio je da odustaje od kandidature za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, nakon što su u javnosti zbog te kandidature mediji i oporbeni zastupnici prozvali Most za nepotizam jer je riječ o kumu Bože Petrova, no Bukmir je istaknuo kako odustaje jer je pritisk prevelik iako je ponosan na svoj dosadašnji rad.