Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobili 400 poziva

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje o poplavi u Zagrebu: "Sustav je bio dupkom pun"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, obratio se javnosti povodom poplave koja je zadesila Zagreb proteklog vikenda.

Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, rekao je da je u nevremenu na subotu palo gotovo 80 litara po kvadratnom metru. "Sustav je bio dupkom pun i sva voda s Medvednice do Save došla je do glavnog odvodnog kanala i centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", objašnjavao je novinarima Galijot ono što se događalo tijekom noći u kojoj je znatan dio Zagreba bio poplavljen.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Zahvaljujući kolektoru na Čulinečkoj, vrijednom 22 milijuna kuna, koji je završen prošle godine, nije bilo poplave u Trnavi i Sesvetama, rekao je Galijot.

U prvoj noći poplave zaprimili su 400-tinjak poziva, no dobar dio njih odnosio se na iste lokacije. U nedjelju je bilo svega 35 poziva.

Na pitanje dokad se takve situacije mogu očekivati, Galijot je naširoko odgovarao, ali precizan odgovor novinari nisu dobili.

"Do kraja ovog mjeseca pripremljena je dokumentacija koju smo pripremali devet mjeseci, za uspostavljanja nadzora upravljanja sustava odvodnje čitavoga Zagreba. Ona će mjeriti brzinu tečenja, dojavljivat će stanje crpnih stanica, rešetki, količinu vode i sve parametre koji su potrebni kako bismo sa preljevima regulirali status voda koji teče kroz javni odvod", rekao je Galijot.

Što se tiče trećeg stupnja otpadnih voda, Galijot je rekao da je za njega ishođena građevinska dozvola, a procedura za izgradnju bi trebala biti ove jeseni. Taj se projekt planira financirati novcem iz EU fondova. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene