Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon prve sjednice nove Vlade ministar financija Zdravko Marić predstavio je poreznu reformu na konferenciji za medije.


Ministar financija Zdravko Marić danas je na prvoj sjednici Vlade predstavio poreznu reformu nakon čega je detalje iznio i na konferenciji za medije.

Kazao je kako Vlada već na prvoj sjednici ide s prijedlogom nečega što će imati brojne pozitivne učinke i dati vjetar u leđa poduzetnicima.

Tijek konferencije pratite u nastavku:

12:56 sati:  "Velika većina građana pozdravit će ove promjene. Oni koji će uputiti kritike, siguran sam da će biti konstruktivne", rekao je Marić.

12:50 sati "Ako propustimo priliku za uvođenje promjena od 1.1. 2017,  onda gubimo cijelu godinu. Nadam se da rasprava neće bit preduga da ne bi ugrozila rokove", poručio je Marić.

12:45 sati "Što se tiče PDV-a, imat ćemo povećanje stope sa 13 na 25 za usluge u ugostiteljstvu i šećer te s 5 na 13 za kino-ulaznice", rekao je Marić.

12:38 sati  "Uspjeli smo sačuvati cjelovitu poreznu reformu da svi skupa shvatimo što to znači i koja je ideja. Moji ljudi rade danonoćno, nemam slučajno podočnjake i nisam slučajno blijed", rekao je Marić.

12:36 sati "Željeli smo biti što pravedniji i obuhvatiti što više građana", kazao je Marić.

12:33 sati "Nećemo nametati dodatni teret poduzetnicima", kazao je Marić.

12:30 sati "Nešto veću komunalnu naknadu plaćat će građani s kvalitetnijim nekretninama", rekao je Marić.

12:27 sati "Ideja je da ukupna struktura poreznog sustava bude jasna i transparentna. Neke će se stope PDV-a dizati, a neke spuštait. Sustav PDV-a doživjet će redizajn", kazao je Marić.

12:26 sati "Potencijalno 16. zakon bi bio onaj o financiranju lokalne samouprave. Ideja je da cjelokupni prihod od poreza na dohodak ide lokalnoj samoupravi", kazao je Marić.

12:24 sati "Prema zakonu o radu, dohodak zaposlenika je bruto plaća. Uputit ću apel svim poslodavcima da provedu promjene i da zaposlenici osjete povećanje u neto dohotku.

12:22 sati "Neoporezivi dio dohotka ide na 3800 jer tako možemo izjednačiti tretman svih korisnika", poručio je Marić.

12:21 sati Sve olakšice koje se tiču zakona o ulaganju ostaju, ali se miču iz Zakona o porezu na dobit.

12:19 sati "Prije izrade proračuna za sljedeću godinu, imat ćemo i rebalans", rekao je Marić

12:19 sati  "Slijede nam intenzivni koraci i javna rasprava da bi svi bili spremni za promjene koje stupaju na snagu 1.1. sljedeće godine", rekao je Marić.

12:15 sati "Sam sam sebi ponekada dosadan, ali cjelovito porezno rješenje uključuje 15 zakonskih propisa", kazao je na početku Marić.