Daniela Juroš Pečnik, pročelnica Gradskog ureda za financije, na adrese gradonačelnika Milana Bandića te njegovih zamjenica Olivere Majić i Jelene Pavičević Vukičević poslala je dopis u kojem upozorava da je manjak u gradskom proračunu krajem prošle godine premašio milijardu kuna.


U dopisu se od čelnika gradskih ministarstava hitno traži striktno ograničavanje potrošnje, nepreuzimanje novih obveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava te pronalaženje drugih oblika financiranja.

Vezani članci Milan Bandić - 3 Milan Bandić dobit će ulicu u ruskom gradu obilježenom velikom tragedijom: ''Njegovo će ime biti besmrtno'' Građani se upisuju u knjigu žalosti za Milana Bandića U srijedu u Zagrebu Dan žalosti: Zastave na pola koplja i bez glazbe na javnim mjestima

Na početku dopisa ističe se da je od prošle godine novim zakonom propisano kažnjavanje za nepostupanje po nalogu Državnog ureda za reviziju, a koji je u nalazu financijske revizije za 2018., koja još nije dostupna javnosti, Gradu Zagrebu kao najvažnije naložio pokrivanje manjka, po čemu je Grad dužan postupiti ako ne želi biti kažnjen.

Ponukan tim nalogom, Gradski ured za financije prošli tjedan poslao je svim gradskim uredima dopis u kojem traži da povećaju prihode i smanje rashode. U dopisu, između ostaloga, stoji da se od njih zahtijeva striktno ograničavanje proračunske potrošnje, pronalazak novih oblika financiranja te nepreuzimanje novih obveza, kao i preispitivanje socijalnih i ostalih prava, piše Jutarnji list.

Kao najveći izvor nastanka proračunskog manjka u dopisu je označen ZET, koji Grad redovito opskrbljuje višemilijunskim subvencijama, te društvo Zagrebačke otpadne vode, koje je zaduženo za pročišćivač otpadnih voda.

S obzirom na to da zagrebački proračun za 2020. godinu iznosi 8,547 milijardi kuna, u dopisu na kraju stoji da će biti potrebno napraviti rebalans po nalogu Državnog ureda za reviziju kako bi se rashodna strana smanjila barem za utvrđeni manjak iz 2019. godine, odnosno 400 milijuna kuna. Iz Grada su pak za Jutarnji list odgovorili kako je manjak moguće pokriti sukcesivno u duljem razdoblju.