Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u središnjici HDZ-a

Petrov: "Oporba je najavila spektakl u Saboru pa želimo završiti priču do iduće srijede"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višesatnog sastanka Petrov i Plenković poručili su kako su dogovorili sve vezano uz konstituirajuću sjednicu Sabora u petak.

Mandatar Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov u središnjici HDZ-a sastali su se kako bi dogovorili detalje oko konstituirajuće sjednice Sabora koja je najavljena za petak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

Obraćanje medijima nakon višesatong sastanka počeo je Andrej Plenković.

"Završili smo sastanak s kolegama iz Mosta. Dogovorili smo u suradnji s godpodinom Reinerom hodogram aktivnosti za sjednicu u petak i dinamiku budućih aktivnosti. Želimo da se na početku donesu svi zakoni koji su potrebni prije izglasavanja Vlade", rekao je Andrej Plenković na samom početku.

Naglasio je kako im je je namjera, ovisno o dinamici rasprave, sredinom idućeg tjedna usuglasiti termin kada bi buduća Vlada dobila povjerenje u Saboru.

Božo Petrov otkrio je koji će se zakoni prvi izglasavati u Saboru.

"Usuglasili smo se vezano za konstituiranje Sabora. Na dnevnom redu će u prvom trenutku biti svi oni zakoni potrebni za formiranje Vlade, a onda idu zakoni vezani za jamstva Mosta", rekao je Božo Petrov.

"Sabor će intenzivno raditi"

"Obzirom na najave oporbe da će napraviti spektakl u Saboru želja nam je da u utorak ili srijedu završimo priču. Počet ćemo s dnevnim redom i napraviti izglasavanje svih zakona vezanih uz formiranje vlade, a u utorak ili srijedu napravit ćemo onoliko koliko se stigne, a potom i cijeli dnevni red. Sabor će vrlo intenzivno raditi. Radit će se i petak i subota i nedjelja", rekao je Petrov.

Plenković je komentirao eventualno izglasavanje Mostovih prijedloga bez javne rasprave.

"Neki od zakonskih prijedloga vezanih uz jamstva Mosta ne zahtijevaju širu raspravu dok su neki zahtjevniji. Naša intencija je da se ostavi dovoljno vremena zastupnicima kako bi mogli steći uvid u cilj tih zakona. Tijekom sutrašnjeg dana razgovarat ćemo s predstavnicima oporbe vezano uz formiranje Odbora kako bi se cijeli paket mogao izglasati u petak. Zajednički smo radili na prijedlozima Mosta. Oni su dorađeni i bit će izglasani u određenoj proceduri", rekao je Plenković i dodao kako za neke teme nije potrebna rasprava od 100 dana.

"Za Ovršni zakon treba više vremena"

"Za neke koji se odnose na lokalnu upravu i Ovršni zakon ipak treba više vremena", poručio je Plenković.

Plenković nije odgovorio hoće li HSS biti dio vladajuće većine ili oporbe te je poručio kako će se sutra odvijati razgovori.

Petrov je na pitanje hoće li kontaktirati Europsku banku kad je u pitanju Zakon o HNB-u kazao je kako će se taj dio odraditi.

Osvrnuo se i na najavljeni Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

„Znam da je nekim gradonačelnicima teško prihvatiti Zakon o lokalnoj samoupravi, ali to je zalog za reformu“, kazao je Petrov.

Komentirao je i izmjene vezane uz Ovršni zakon.

„Oni kojima prijeti deložacija, neće ostati bez krova nad glavom. Tri četvrtine ispodprosječne plaće bit će sačuvano od ovrhe. To su najvažnije stvari vezane uz Ovršni zakon“, rekao je Petrov.

U nastavku pročitajte tijek događaja koji je prethodio sastanku:

12:50 sati Novinari su Vladimira Šeksa pitali što se može očekivati na konstituirajućoj sjednici Sabora u petak, na što im je on tek kratko poručio kako će se sve saznati na vrijeme.

Potvrdio je i kako će biti pročelnik-koordinator Savjetodavnog vijeća HDZ-a, koje čini dvadesetak uglednih članova stranke.

11:30 sati U središnjicu HDZ-a stigli su Mostovci Božo Petrov, Ines Strenja Linić i Robert Podolnjak te samo kratko poručili kako će izjave davati nakon sastanka.

11:27 sati Uoči dolaska u HDZ, Petrov je kazao kako očekuje da će na sastanku raspraviti sve detalje o konstituirajućoj sjednici Sabora i formiranju Odbora.

Kazao je kako imaju svoje ljude koje razmatraju za te funkcije, ali nije želio otkrivati imena.

Osvrnuo se i na najavu o novom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

"Moje su izjave krivo interpretirane, naš cilj je  da sve lokalne samouprave rade operativnije i da se novac ne troši na nepotrebne stvari. Godinu i dva mjeseca dovoljno je vremena za reorgannizaciju. Hoće li to značiti smanjenje plaća ili otpuštanje odlučit će načelnici i gradonačelnici individualno", kazao je Petrov. 

11:25 sati U središnjicu HDZ-a stigao je Željko Reiner, a uskoro bi trebao stići i Božo Petrov.

10:00 sati Komentirao je i sve češće pojavu molitelja protiv abortusa pred bolnicama.

"Nismo za generalnu zabranu pobačaja, ali želimo da se oni izbjegnu kada god to bude moguće", kazao je.

9:52 sati Plenković je najavio kako ostavku u Europskom parlamentu daje s danom konstituiranja Hrvatskog sabora te kazao kako će mu mandat prestati vrijediti 13.10. u ponoć.

9:51 sati Vezano uz promjene Ovršnog zakona s ciljem da se zaštiti tri četvrtine primanja, a osobe koje izgube nekretninu smještaju u državne stanove kojima raspolaže DUUDI, potvrdio je kako postoji ideja da oni koji ostanu bez nekretnine jedno određeno razdoblje imaju od države osigurano vrijeme kako bi se ponovno snašli i krenuli u život. No, dodao je kako je sve još u fazi prijedloga .

9:50 sati Na pitanje hoće li biti otkaza u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Plenković je kazao kako će biti dovoljno vremena da se napravi reorganizacija što ne znači nužno otkaze

9:48 sati Mandatar Plenković nije htio govoriti o imenima budućih potpredsjednika Vlade i Sabora

"Imam određene ideje, ali dogovorit ćemo sve u paketu i kada sve bude spremno tada ću izaći u javnost", kazao je Plenković i dodao kako vjeruje da će s Mostom naći razumno rješenje oko izglasavanja vlade idući tjedan.

9:47 sati Plenković je komentirao odabir Davor Božinovića kao predstojnika ureda premijera:

"Za takvu pozciju potreban je netko s tako velikim iskustvom", kazao je Plenković i dodao da nikada nije rekao da će Božinović biti potpredsjednik Vlade.

9:45 sati Plenković i Jandroković kazali su kako se danas sastaju s Mostom kako bi riješili tehničke stvari oko konstituiranja Sabora

9:30 sati U sjedište HDZ-a stigli su mandatar Andrej Plenković i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković

Podsjetimo, Plenković jučer nije želio komentirati špekulacije i nagađanja hoće li u Vladi biti Nina Obuljen Koržinek i Ivana Maletić.

"Spekulirati neću. Sloboda je tu, a kada sve bude konsolidirano tada ću točno reći o čemu je riječ. Mislim da je to u ovoj situaciji jedini odgovoran i ispravan put", poručio je jučer mandatar Plenković. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene