Migranti
Migranti Foto: Lovačko društvo Srndać

Hrvatski granični službenici navodno su tukli dijete izbjeglicu, spalili mu stvari i oduzeli cipele nakon brojnih prisilnih protjerivanja, izvijestila je nevladina organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR).


Hrvatski granični službenici tukli su dijete izbjeglicu, spalili mu stvari i oduzeli cipele nakon brojnih prisilnih protjerivanja, piše ECCHR. Maloljetnik bez pratnje podnio je žalbu UN-ovom odboru za prava djeteta i to protiv Hrvatske i Slovenije zbog navodnog višestrukog kršenja Konvencije o pravima djeteta.

ECCHR ističe kako je maloljetnik imao osam godina kada je pobjegao od vojnog napada na svoje selo i odvojio se od svoje obitelji.

"Više od godinu dana proveo je u Bosni i Hercegovini, od 2020. do 2021., preživljavao bez državne pomoći i medicinske skrbi, spavao u šumama i skrivajući se u napuštenim zgradama. Pet je puta vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a konstantno je bio izložen nasilju. Slovenske vlasti vraćale su ga prvo u Hrvatsku, a potom hrvatske vlasti u BiH", piše ECCHR.

Ilustracija Brzorastuća prehrambena kriza zbog rata otvara novi problem: "Utjecaj će biti razarajuć"

Ukrajinske izbjeglice - 1 UN upozorava: Ukrajinkama koje su pobjegle u Poljsku mora se osigurati pristup pobačaju

Podsjetimo, nacionalno, EU i međunarodno pravo obvezuju Hrvatsku i Sloveniju da postupaju u najboljem interesu djeteta i daju prioritet identifikaciji njihove dobi tijekom postupanja graničnih službenika. 

Dječak je svoje tvrdnje o brutalnosti graničnih službenika navodno potkrijepio digitalnim dokazima. Tužbe su podnesene protiv Hrvatske i Slovenije uz potporu ECCHR-a i Blindspotsa, piše ECCHR.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju