Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvažen i u HDZ-u

Mislav Bago o odlasku Zdravka Marića: "Mnogi su predviđali da mu je politička sudbina da naslijedi Andreja Plenkovića"

Aktualno Galerija Mislav Bago Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić - 1 Zdravko Marić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić - 2 Zdravko Marić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić - 3 Zdravko Marić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Primorac - 2 Galerija 1/5 >>
Odlazak ministra Zdravka Marića još od sinoć je udarna vijest. Sve je analizirao Mislav Bago.

"Prvi put se pričalo o odlasku Zdravka Marića još prije korone, tamo 2019. On je tada javno to davao do znanja i ponavljao svoju čuvenu rečenicu 'sve ćete doznati na vrijeme'. No tada je došla korona i sve se stubokom promijenilo", analizira odlazak ministra Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Plenković danas nije polemizirao s SDP-om, već s "nelojalnim partnerom" Mostom Slika nije dostupna OSVOJIO I AUTO (Ne)formalno: Ministar financija koji je oduvijek imao sreće u nagradnim igrama

"Očito je mjesecima premijer nagovarao Marića da ostane, ako ništa da odradi ulazak Hrvatske u eurozonu. Opraštajući se sa suradnicima, rekao je 'znam da mi nećete vjerovati, ali jednostavno sam se istrošio'. Što je moguće", dopušta Bago i podsjeća da je Marić šest i pol godina vodio resor, gotovo kao najdugovječniji ministar financija Ivan Šuker

"Zdravko Marić je specifična figura na političkoj sceni. Nestranačka osoba, uvažavan u HDZ-u. Voljeli su ga i cijenili, čak je u istraživanjima koje Dnevnik Nove TV provodi, nekad bio popularniji od premijera. Mnogi su predviđali da mu je politička sudbina da naslijedi Andreja Plenkovića", dodao je Bago. 

Novi ministar bez iskustva u realnom sektoru

Marić može koristiti pravo na plaću 6 + 6 mjeseci, ali ne može se baviti biznisom u Hrvatskoj jer postoje zakonska ograničenja od godinu, do godinu i pol.

"Osim ako je dobio ponudu iz inozemstva u financijskom sektoru, o čemu se kalkulira, što naravno nitko normalan ne bi odbio", kaže Bago koji je analizirao i novog ministra Marka Primorca. On na čuvenih sto dana poštede neće imati pravo jer su pred njim već sad stotine problema.

"Umirovljenici, sindikati, poslodavci koji traže veće potpore države u ovim kriznim vremenima", kazao je Bago. 

"Marić je bio i potpredsjednik Vlade, ministar kojeg je Andrej Plenković naslijedio. Bio je dijete Ministarstva financija. Zna doslovno svaku stavku državnog proračuna. Novi ministar je stručan, s impresivnom biografijom. No nije upoznat s gorućim problemima koji tek dolaze, s minama koji su pred Hrvatskom.

I na kraju još jedna važna i zanimljiva činjenica. I novi ministar financija i novi ministar gospodarstva Davor Filipović izvanredni su profesori sa sjajnim biografijama, ali bez dana radnog staža u realnom sektoru", zaključio je Bago.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene