Zbog opasnog zika virusa Svjetska zdravstvena organizacija podigla je uzbunu na najvišu razinu. No, ima li opasnosti za Hrvatsku?


U Službi za epidemiologiju potražili smo odgovor na pitanje kako se manifestira zaraza zika virusom te koliki je rizik da dođe do Hrvatske?

Vezani članci Krstičević ulazi u avion (Foto: Dnevnik.hr) Kupovina aviona odgađa se za – izbornu godinu: "Mislim da se radi o mazanju očiju" Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Potpisan sporazum o suradnji na području javne sigurnosti između Hrvatske i Izraela

'Zaraziti se može svatko koga ubode komarac zaražen tim virusom. U Hrvatskoj mi tog komarca imamo, ali on, srećom, nije aktivan pa je rizik tako neke infekcije, da on i dođe importirano u Hrvatsku, vrlo je nizak', kaže nam Goranka Petrović iz službe za epidemiologiju.

Najugroženija skupina su trudnice kod kojih može doći do oštećenja ploda zbog čega se rađaju djeca s neurološkim problemima, iako su neurološki problemi u porastu i kod odraslih zaraženih virusom.

A kakvi su simptomi zaraze?

'Ono što je karakteristično jest da je ona u velikom broju slučaju asimptomatska, čak 80 posto zaraženih nema nikakve simptome, a tek u 20 posto su tu simptomi vrlo blagi, povišena temperatura, osip, bolovi u zglobovima, crvene oči. I to je to. Nema nekih težih komplikacija niti smrtnih ishoda u pravilu nema potrebe ni za hospitalizacijom. Ono što nas muči su ove komplikacije vezane za trudnoću', dodaje dr. Petrović.

Iz Službe za epidemiologiju primarno trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuju da, ako nije nužno, ne putuju u rizične krajeve. 'Ako već putuju moraju strogo provoditi mjere zaštite od uboda komarca - primjena repelenata i prikladne odjeće, a po povratku iz rizičnih područja trudnice se moraju obavezno javiti ginekologu kako bi on adekvatno planirao daljnje praćenje njihove trudnoće', kaže dr. Petrović.