Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo stručnjake

Evo koji su argumenti Mađarske za odbijanje izručenja Hernadija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je, prema svemu sudeći, odlučna u namjeri da ne izruči čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija Hrvatskoj.

Po svemu sudeći, Mađarska će učiniti sve kako bi izbjegla izručenje čelnog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detaljno opisali proceduru DORH odgovorio Mađarima: Nalog smo poslali i na engleskom Slika nije dostupna Poruka mađarskog ministra NAPETO SA SUSJEDIMA: 'Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje'

Tamošnji stručnjaci podsjećaju da Mađarska nije obvezna izručiti Hernadija ako je domaće pravosuđe provelo istragu i zaključilo da prijestupa nema, a to je državno odvjetništvo i učinilo.

'Sud će odbaciti europski uhidbeni nalog ako ga je zemlja članica izdala zbog prijestupa koji je već procesuiran u Republici Mađarskoj', kazao je Peter Pota, glasnogovornik mađarskog suda.

>>
Pusić: Nedolazak mađarskog šefa diplomacije nije pljuska Hrvatskoj

Europski uhidbeni nalog teže je izvršiti ako je tražena osoba za isto djelo već osuđena u drugoj državi ili ako se u njezinoj vlastitoj državi protiv nje zbog istog djela već pravomoćno vodi kazneni postupak. Mađarska stoga tvrdi: mi smo kaznenu istragu proveli, a dokaza protiv Hernadija nema.

No, hrvatsko Državno odvjetništvo ih demantira i u današnjem priopćenju, između ostalog, tvrdi: 'Republika Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv osumnjičenog Z.T.H. nadležnom tijelu Mađarske, pa s obzirom da nadležno tijelo Mađarske nije nikada vodilo istragu protiv Z.T.H. nema govora da bi se radilo o 'presuđenoj stvari''.

'Interpolova tjeralica Mađarsku ne obvezuje'

Odvjetnik za međunarodno pravo iz Mađarske Tamas Kende osporava obvezujući karakter Interpolove tjeralice. 'Interpolova tjeralica izravno ne obvezuje mađarske vlasti da djeluju protiv njega u Mađarskoj. Po mom mišljenju, više se odnosi na pravnu pomoć države', kaže Kende.

Martonyi: Dosad se nismo htjeli miješati, ali sada je to neizbježno

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony kaže kako Mađari više ne mogu skrivati svoje mišljenje, ali naglašava i da je dogovor dviju strana oko Ine moguć.

'Mađarska vlada dosad se nije htjela miješati, ali došli smo do točke kada je to neizbježno. Postoje naznake da hrvatska strana ne želi suradnju Ine i MOL-a. Hrvatski ministar financija kaže da je MOL loš partner, a takve treba odbaciti. Zato, kaže on, mađarska vlada i MOL trebaju razmotriti prodaju Ine', rekao je Martonyi.

Europska komisija zasad bez komentara

Iz Europske komisije danas tek poruka da nisu upoznati s raspisivanjem tjeralice za direktorom MOL-a.

'Morat ću se raspitati kod kolega o pojedinostima slučaja s kojim ja nisam upoznata. O tome ćemo naknadno. Trenutačno nemamo nikakav komentar o tom pitanju', kazala je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica Europske komisije.

Dok mađarski sud ne odluči o izvršenju uhidbenog naloga, Zsolt Hernadi ne smije u inozemstvo jer mu prijeti uhićenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene