Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez evakuacije

Baranja se brani s Karašice: Mađari nam davali krive podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaj Karašice pada i stanovnici ostaju u svojim kućama.

Situacija je jučer bila kritična i to ne zbog oborina već zbog Mađara koji su pustili velike količine vode u svoje kanale i akumulacijska jezera. Rijeka Baranjska Karašica izlila se na nekoliko mjesta i bila opasno zaprijetila naseljima Šumarine, Šećerana i Luč. Na terenu su nasipe spašavali djelatnici Hrvatskih voda i 300 mještana koji su cijeli dan gradili zečje nasipe, a pomagalo im je i 200 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Sve je bilo spremno za evakuaciju 1.500 mještana triju baranjskih sela.  Stanovništvo još je u svojim kućama, samo su djecu i starce odvezli kod rodbine u sigurnije dijelove Baranje.

Pročitajte i ovo Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Novi rekordi Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne Slika nije dostupna Spašavanje Baranje 'Unuka me pitala šta je ovo? Rekao sam, djed je kupio jezero'

'Kontaktiramo s Mađarima. U početku smo dobili pogrešne podatke, ali sada ih primamo svaki sat i uspostavljena je dobra suradnja. Karašica je mala rijeka, ali stvara velike probleme, no stanje je da vodostaj polako pada. Nasip smo uspjeli obraniti uz pomoć i lokalnog stanovništva i hrvatske vojske. Situacija je pod kontrolom', rekao je Jadranko Husarić, generalni direktor hrvatskih voda.

Karašica je pod kontrolom, ali rast će još i Dunav i Drava. 'U sljedećih nekoliko dana očekuje se vodni val Dunava iz Austrije. On će kulminirati sa vodostajem 680 do 700, tako procjenjujemo. To je veliki vodostaj, ali možemo ga držati pod kontrolom', rekao je Husarić.

>> Preminula žena spašena iz kuće zatrpane odronom

Hrvatske vode: Vodeni val odlazi u Srbiju

Apeliram da se štete popišu tamo gdje ih stvarno ima i da se ne napuhavaju jer tada praktički dođe do uravnilovke i najslabije prođu oni koji imaju najveće štete Petar Čobanković, ministar Redovite mjere obrane od poplave na Bosutu i Beravi i dalje su na snazi, iako Bosut kod Vinkovaca opada, kao i Berava kod Babine Grede dinamikom smanjivanja vodostaja na Biđu i Bosutu, potvrdio je voditelj vinkovačke ispostave ‘Hrvatskih voda’ Josip Kuterovac.

‘Bosut je tijekom dana u Vinkovcima opao za još dva centimetra i sada je na razini +258’, rekao je Kuterovac i naglasio da se vodena masa kreće nizvodno Bosutom prema Republici Srbiji. Bosut je kod Lipovca, blizu granice sa Srbijom, porastao za deset centimetara, a očekuje se da će dodatno rasti. Zbog toga će doći do izlijevanja voda Bosuta u hrastove šume Spačvanskog bazena. Kuterovac ocjenjuje da će se Bosut izliti iz korita i na lokaciji ‘Dokljevo’ kod sela Nijemci poplaviti tamošnje poljoprivredne površine. Lipovcu i Nijemcima ne prijeti opasnost od poplava.

U Babinoj Gredi nakon tehničkih zahvata ‘Hrvatskih voda’ na kanalskoj mreži došlo je do daljnjega povlačenja vode i na ‘Sajmištu’, poplavom najpogođenijem dijelu Babine Grede. Voda se povukla iz kuća, gospodarskih zgrada i dvorišta.

U Baranju poslano još 200 vojnika

Nakon obilnih kiša kakve se u Savoniji ne pamte u mjestu Brodsko Vinogorje otvorilo se klizište dugo 50 metara i opasno zaprijetilo kućama. U osječkom Kliničkom bolničkom centru sinoć je, od ozljeda zadobivenih u nedavnom odronu tla na njenu kuću preminula 75-godišnja mještanka baranjskog mjesta Batine Marija Labrović, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava.

Ministar obrane Branko Vukelić donio je odluku da se na poplavom ugroženo područje Baranje, u blizinu Beloga Manastira upute nove namjenski organizirane snage Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno 200 vojnika, desetak transportnih kamiona za evakuaciju stanovništva i materijalnih sredstava te ostala potrebna inženjerijska i logistička sredstva.

U priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a stoji da je ministar Vukelić donio odluku na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Podsjeća se da su 2. lipnja na područje Oriovca upućene prve namjenski organizirane snage s ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske - vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, opremom i čamcima, te desetina veze, opskrbe i saniteta koji su još na terenu.

Navodi se da je na područjima ugroženima od poplave sada više od 400 vojnika, a u pripravnosti je pet posebnih namjenski organiziranih snaga s više od tisuću pripadnika Oružanih snaga RH.

U Strizivojnu stigli isušivači, stopostotna šteta na usjevima

U općinu Strizivojnu, najkritičnije poplavljeni dio Đakovštine, su zahvaljujući gradskome Crvenom križu stigla tri isušivača. Isušivačima će se koristiti žitelji poplavljene Ulice Šokadije, a poslužit će i u strizivojačkome naselju Soljaku, čiji su se stanovnici do sinoć borili s vodom iz Jošave. Nakon jučerašnjeg predaha od oborina, u Đakovštini od jutros pada slaba kiša. Od nedjelje je na tom području palo nešto više od 104 litre po četvornome metru.

Osim vlasnika kuća i ostalih zgrada, štete od poplava zbrajaju i ratari čiji su pšenica, kukuruz, šećerna repa, suncokret i druge kulture na desecima hektara u komadu pod vodom. Predsjednik Udruge 'Brazda' Matija Brlošić procjenjuje da je stopostotna šteta pogodila oko 1500 hektara na širemu đakovačkom području te smatra da obeštećenje vlasnicima takvih površina ne može biti isto kao vlasnicima površina koje su pretrpjele znatno manje štete. Takav je zahtjev ta udruga danas poslala đakovačkom gradonačelniku Zoranu Vinkoviću. Gradonačelnik Vinković procjenjuje da je šteta na poljima oko 70 milijuna kuna te da će među mjerama koje lokalna samouprava može poduzeti radi pomoći biti oslobađanje poljoprivrednika od zakupa državne zemlje.

Više cesta pod vodom

Josip Zmajić iz Koordinacije seljačkih udruga rekao je kako je prema procjenama koje stižu s terena u pet slavonskih županija pod vodom oko 120 tisuća hektara te da će štete dosegnuti i milijardu kuna Mokrih i skliskih kolnika ima u kontinentalnom dijelu zemlje, Gorskom kotaru i Istri, javio je Hrvatski autoklub u 14 sati. Zbog izlijevanja vode na kolnik za sav su promet zatvorene dionice cesta: na sisačkom području, ŽC Mala Gorica-Žažina i cesta u mjestu Staro Selo Topusko, a na bjelovarskom području, Kreštelovac-Sokolovac, Dražica-Orlovac, Kaniška Iva-Međurić i LC u Velikoj Jasenovači, ŽC Nova Ploščica-Orlovac, dok je na virovitičkom području zatvorena ŽC Zokov Gaj-Bokšić Lug.

>> Urušio se most između Ladimirevaca i Satnice

U Požeško-slavonskoj županiji zatvorene su LC Čaglin-Zdenkovac-Jezero, Poloje-Bučje, te ceste kroz mjesta Buk, Resnik, Svilna i Kalenić, Na slavonsko-brodskom području zatvorene su ŽC Ciglenik-Lužani, Brčino-Gregurevići, Lužani-Kloštar-Slavonski Kobaš, Slobodnica-Kaniža, Gudinci-Sikirevci. Zbog urušavanja mosta zatvorena je županijska cesta Ladimirevci-Satnica pokraj Valpova.

Elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas elementarnu nepogodu za tu županiju. Po podacima Radarskog centra Gradišta, koji je u sustavu Hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu, u četiri dana palo je oko 150 litara kiše po četvornome metru, a višegodišnji je prosjek u svibnju 57,5 litara po četvornome metru. Dodaje se da je u nekim dijelovima županije palo i četiri puta više kiše od svibanjskog prosjeka te sustavi melioracijske odvodnje nisu mogli prihvatiti višak vode i odvesti je u vodotoke višeg reda.

Elementarna nepogoda za Orahovicu, Slatinu i Zdence

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić odlučio je proglasiti elementarnu nepogodu za Orahovicu i Slatinu te za općinu Zdence zbog tuče praćene kišom i vjetrom koja je ta područja pogodila 27., 28. i 30. svibnja. Nevrijeme je učinilo štetu na ratarskim kulturama, u voćnjacima, vinogradima i na povrtlarskim kulturama, te na gospodarskim i stambenim zgradama i pokretnoj imovini. Kako je navedeno u priopćenju, jedinice lokalne samouprave dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti štetu od elementarne nepogode.

Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda grada Orahovice i Slatine te općine Zdenaca podatke o procijenjenoj šteti dužno je dostaviti državnome i županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te mjerodavnom ministarstvu najkasnije do 16. srpnja 2010.

(Mi. Dr. /Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene