Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paks II

EKOLOŠKO I SIGURNOSNO PITANJE Rusi 75 kilometara od Hrvatske grade dva nuklearna reaktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odobrila je gradnju dva dodatna reaktora nuklearke Paks II 120 kilometara od Osijeka, u Mađarskoj.

Sporazum s Rusjiom koja bi trebala dograditi nuklearnu elektranu Paks II ne krši europske zakone o javnoj nabavi, potvrdila je Europska komisija. EK je zatvorila postupak protiv Mađarske koja nije obvezna objaviti javni natječaj za gradnju dva reaktora.

Pročitajte i ovo Xcel Energy Monticello Mjesecima šutjeli o incidentu Iz nuklearke iscurilo 1,5 milijuna litara radioaktivne vode: "Curenje tricija nije neuobičajeno" Ilustracija Sve je planulo Ljudi opustošili ljekarne nakon poruke Ministarstva: "Budite spremni!" Upute su vrlo jasne i tablete nisu za svakoga

Nuklearna elektrana se nalazi 75 kilometara od hrvatske granice i 120 kilometara od Osijeka, a za gradnju reaktora planirano je korištenje ruske tehnologije; iako se ona još 1986. u Ukrajini pokazala nepouzdanom. Rusija, kako piše Glas Slavonije, planira sagraditi dva nova bloka snage 1200 MW tehnologijom nove generacije, naprednijom od one černobilske ali sama tehnologija nije jedini problem.

Naime, kako je riječ o ruskoj tehnologiji koja koristi rusko gorivo, može se pretpostaviti da bi ovaj projekt mogao imati dugoročne posljedice i na neovisnost europskog energetskog tržišta, a postoji i pitanje odlaganja radioaktivnog otpada.

Gradnju je komentirala europarlamentarka Biljana Borzan.

"Budući da je riječ o elektrani koja je vrlo blizu Hrvatskoj, u kontaktu sam s kolegama Benedekom Javorom i Tiborom Szanyem, s kojima surađujem u okviru Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane. S obzirom na incident iz 2003. i blizinu Osijeka, pratim što se događa s projektom. Između ostalog, zabrinjava me pitanje paralelnog funkcioniranja postrojenja, ali i činjenica da studija o zaštiti ne obuhvaća preventivnu zaštitu u Osječko-baranjskoj županiji", kazala je Borzan dodavši da države moraju poštivati određene EU ekološke standarde i planove za smanjenje emisija štetnih plinova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene