Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, kazao je kako je zadovoljan presudom jer je ona potvrdila kako je Srbija u Hrvatskoj vodila zločinačku politiku.


Odvjetnik generala Ante Gotovine pred haškim tribunalom (ICTY) Luka Mišetić izrazio je u utorak zadovoljstvo presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je je utvrđeno postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje Velike Srbije.

Vezani članci Luka Mišetić Hrvatski odvjetnik o kaosu u SAD-u: "To je opći nered, uništavaju se i mali poduzetnici", podršku mirnom pokretu dao i jedan hrvatski klub Monika Kravić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Monika Kravić opet ljubi: U vezi je s uglednim odvjetnikom i jednim od najpoželjnijih domaćih neženja

"Ovo je veliki uspjeh Hrvatske u tužbi protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je ICJ utvrdio postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje etnički čiste Velike Srbije provodeći progon nesrpskog stanovništva s teritorija Hrvatske", kazao je Mišetić. "Ja sam jako zadovoljan i ovo je jako pozitivan stav Suda u presudi", dodao je Mišetić.

Mišetić, kako je rekao, nije iznenađen činjenicom da nije utvrđen genocid, no utvrđena je odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat 1991.

"Sada imamo međunarodnu presudu koja govori da nisu samo počinjeni zločini na sve strane, već da je na teritoriju Hrvatske Srbija vodila zločinačku politiku", kazao je Mišetić.

S druge strane, istaknuo je, sa strane Hrvatske nije utvrđena zločinačka politika i, osvrnvši se na na akciju Oluja, kazao da " je sud, naravno, potvrdio ono što smo tvrdili cijelo vrijeme, a to je da nije bilo planiranja zločina".

VIDEO Presuda za genocid: Analiza Ivane Petrović

"Za to smo dobili potvrdu i pred ovim sudom", kazao je Mišetić. Za srbijansku protutužbu je kazao da je bila "potpuno neutemeljana" što je danas potvrdio i ICJ.

"Sud niti u Brijunskim transkriptima nije vidio genocidnu namjeru i to dodatno pojačava pravomoćnu presudu ICTY-a u slučaju Gotovine", kazao je Mišetić.

Današnjom presudom priveden je kraju proces koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska optužujući Srbiju da je počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija je u protutužbi iz 2010. optužila je Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. tvrdeći da je protjerala 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da se genocid na području Srebrenice dogodio, da Srbija nije počinila genocid, ali je prekršila konvenciju time što da nije spriječila i kaznila počinitelje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook