Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROPAST POSLA S AVIONIMA

Ministar Kuščević o mailu iz američkog veleposlanstva: "Jedno je mail, a drugo službena korespondencija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Jedno je dokumentacija koju smo dobili od izraelske Vlade, temeljem nje se nastavio postupak", dodao je Kuščević koji je ocijenio da je Vlada vodila transparentno cijelu nabavu od početka do kraja.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak uoči sastanka koalicijskih partnera da je Vlada posao vezan za nabavu zrakoplova vodila transparentno i na temelju dokumentacije koju je dobila od izraelske Vlade, dok je za mail koji je u Ministarstvo obrane upućen iz Veleposlanstva SAD-a istaknuo kako je "jedno mail, a drugo službena korespondencija".

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnenvik.hr) ministar uporan Vlada ne odustaje od borbenih aviona: ''Istražujemo sve opcije, ali tako da si građani to mogu priuštiti''

Odgovarajući na pitanje novinara je li moguće da ministar obrane Damir Krstičević nije imao saznanja o e-mailu iz prosinca 2017. godine, u kojem veleposlanstvo SAD-a upozorava MORH da Izrael nije dobio odobrenje za prodaju zrakoplova F-16 Barak, Kuščević je izjavio kako je "jedno mail, a drugo službena korespondencija".

"Jedno je dokumentacija koju smo dobili od izraelske Vlade, temeljem nje se nastavio postupak", dodao je Kuščević, koji je ocijenio da je Vlada vodila transparentno cijelu nabavu od početka do kraja.

"Izrael se obvezao da će dostaviti suglasnost SAD-a, to nisu napravili i Vlada je odlučila onako kako treba, poništila je javnu nabavu", kazao je Kuščević.

Na pitanje kako to da javnost još uvijek nije vidjela službene dokumente Izraela, Kuščević je novinarima odgovorio da neki dokumenti nisu dostupni javnosti, odnosno da su klasificirani.

Marić: "Ne vidim u čemu je odgovornost Krstičevića"

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio kako je cijeli postupak natječaja nabave izraelskih borbenih aviona vođen transparentno i da ne vidi odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića.

"Kao što ste jučer čuli na sjednicama Vijeća za obranu i Vlade, postupak i cijeli procesi natječaja vođeni su transparentno i vrlo odgovorno. Cijeli tim ljudi koji su radili na tome u Ministarstvu obrane i šire, radio je sukladno s pravilima i ne vidim uopće u čemu je tu odgovornost ministra Krstičevića", rekao je Marić novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera.

Na upit je li moguće da se troši više nego što je zacrtano, Marić je odgovorio kako se u tri godine kao ministar odgovorno ponaša prema javnim financijama koje su stabilizirali.

Najavio je kako će rezultati državnog proračuna za 2018. godinu biti poznati krajem siječnja ili početkom veljače, tijekom veljače i ožujka znat će se podaci o izvanproračunskim korisnicima i lokalnoj samoupravi, a u travnju će Eurostat i Državni zavod za statistiku objaviti konačne podatke.

"Najvažnije je da se javni dug i dalje smanjuje, da je to kontinuitet ove tri godine, i sigurno na tom tragu planiramo i dalje", kazao je.

Upitan znači li to da ne treba očekivati veći iznos za avione, Marić je rekao da on samo govori iz perspektive javnih financija. "Ne bih ulazio u pojedinačne projekte niti u pojedinačne proračunske stavke, o tome će Vlada razgovarati, analizirati, promišljati i u konačnici javno govoriti", poručio je.

Glavaš: "Hrvatska nije doživjela sramotu"

Upitan kako vidi razvoj situacije s avionima, je li ministar obrane odgovoran te je li Hrvatska doživjela određenu sramotu u tom poslu, Braimir Glavaš (HDSSB)  odgovorio je da Hrvatska nije doživjela sramotu.

"Ja sam i u trenutku potpisivanja ugovora s Izraelcima smatrao da Hrvatskoj treba manji broj aviona i da to budu novi avioni i mislim da u ovome vremenu koje je pred nama, da će rješenje koje donese Vlada biti puno kvalitetnije i bolje nego što je to bilo planirano s Izraelcima", rekao je Glavaš.

Dodao je i kako misli da nema odgovornosti ministra Damira Krstičevića za takav završetak tog posla. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene