Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tamo se radi

Nedostaje radnika: Lovas pobijedio krizu i recesiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Hrvatsku trese najveći val nezaposlenih u proteklih nekoliko godina, na krajnjem istoku zemlje, posve je drukčija slika.

Na hrvatsko-srbijanskoj granici u Lovasu, ima radnih mjesta, ali nema zainteresiranih radnika! Čini se da neki ipak biraju poslove, a u Lovasu je ove godine otvoreno 30 novih radnih mjesta i to u poljoprivredi i tekstilnoj industriji. Otvorili bi vlasnici i još više, ali nitko se ne javlja na natječaje. Zanimljivo da u ovom mjestu mogu poimence nabrojati svoje nezaposlene, jednostavno jer ih je jako malo. Radnu snagu tako uvoze iz okolnih mjesta i gradova.

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Gužva na autobusnoj stanici u Lovasu. Smjena je radnica Trikoa, rijetke tekstilne tvornice u kojoj se još čuje zvuk strojeva. 'Završila sam za trgovca, a sad šijem, plaća mi je 3500 kuna. nema biranja posla u ova vremena', rekla nam je radnica Ružica Vražić. No, neki ipak biraju. Jasna i Stanko Ivanek, vlasnici tvornice, kooperanta Benettona, u Lovasu su otvorili 80 radnih mjesta, no nažalost, neka su još nepopunjena. 'Potražujemo pet djelatnika punih pet mjeseci! I nitko neće da se javi! Prosjek plaća ovih žena je odličan, neke zarade i do 7000 kuna', ističe Stanko Ivanek, Vlasnik Trikoa d.o.o.

U Lovasu ne radi samo onaj tko ne želi posao

Krunoslav Pejić ne bira posao.Ovog se proljeća zaposlio u poljoprivrednoj tvrtki kao sezonski radnik. Otvaraju se i nova radna mjesta u poljoprivredi što zvuči kao bajka za laku noć. Jest sezonski posao, ali je svejedno posao. 'Mi smo upravo sada zaposlili 26 ljudi i oni će raditi sve do 30. studenoga, dakle devet mjeseci', rekao nam je Adam Rendulić, direktor Aratora d.o.o. U ratu napaćenom Lovasu, posao nema onaj tko ne želi raditi. Početkom proljeća kreću i javni radovi u mjestu i zaposlit će se tada još desetak ljudi. Tko ovdje želi raditi, može pa šala na tabli na ulazu u mjesto i nije tako daleka istini.

Lovašani su se nakon rata vratili u potpuno porušeno i opljačkano selo. No ovdje se radi, tu je tajna. Ovdje su prikupili i novce europskih fondova, maksimalno iskoristili status područja od posebne državne skrbi. Privukli tako poduzetnike, a uspjeh je tim veći, što se ovdje radi o dvije grane koje su gotov pred kolapsom, poljoprivredi i tekstilnoj industriji!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene