Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih 100 dana

Loše ili upitne odluke nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi su razočarani. Nezaposlenost je sve veća, život sve skuplji, spektakularno najavljivane promjene u zdravstvu ili školstvu još nisu počele. Jedna od tema koja redovito puni medije su upitne ili loše kadrovske odluke nove Vlade.

Komadinin zakon bio je prvi potez koji je digao oporbu na noge. Nije pravedno da na mjesto župana, čule su se kritike, zasjedne netko, tko nije izabran na lokalnoj razini.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Dnevnik.hr) NA SJEDNICI VLADE Pogledajte kako je premijer odbrusio Kujundžiću i Divjak: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata"

Onda su uslijedila kadroviranja. Glavni kriterij, napadala je oporba, bila je podobnost. Pa skandali s imenovanjima - nepravomoćno osuđeni Srećko Ferenčak umalo je postao prvi čovjek Janafa, zbog oštrog jezika maknuli su Vladimira Ferdeljija.

Kritike su stigle i zbog Zlatka Koračevića  prvog čovjeka HEP-a koji se nikad nije bavio energetikom. Ministar uprave odradio je referendum za EU. Čeka ga sređivanje biračkih popisa. No što je s preglomaznom državnom upravom oko koje je Vlada slala oprečne izjave, hoće li biti otpuštanja ili ne! Arsen Bauk u jedno je siguran, broj ljudi zaposlenih nije rastao.

'U ovih nepuna tri mjeseca smanjeno je za 400, smanjeni su i troškovi, planirani za zaposlene, uštede su na prekovremenom radu na prijevozu. U plaće se nismo dirali', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Gdje je zapelo?

Konačno je dovršen zakon o umjetnoj oplodnji. Ministar zdravlja otvorio je vrata udruzi pacijenata, nema više monopola nad PT CT uređajima, u pripremi je master plan bolnica. No gdje je zapelo s listama čekanja?

'U 6 mjeseci se trebaju dovesti u medicinski prihvatljive granice napravljena je detaljna analiza za dijagnostičku listu čekanja i za operacijske zahvate i u tijeku je nabavka ultrazvučne opreme a s druge strane ugradbenog materijala da se snize cijene', tvrdi ministar zdravstva Ostojić.

Brojka nezaposlenih porasla je za tridesetak tisuća. U prvim mjesecima vladajući su se borili s prosvjednicima. Žestoke kritike izazvao je potez policije kada su 30-tak ogorčenih mljekara pohapsili i ubacili u kombije.

>> Čini li Vlada dovoljno u borbi protiv nezaposlenosti?

Ne jenjava ni sukob između ministra sporta i HNS-a. Kako bi im stao na kraj Jovanović najavljuje izmjene zakona o sportu i sportskoj inspekciji. No gdje je nestala znanost??

'Davanje pretjerane medijske pozornosti ljudima iz vrha nogometnog saveza samo nešto što odvraća pažnju od ostalih stvari koje smo radili gdje je učinjen ogroman pomak u smislu unapređenja i u osnovnom i srednjem školstvu visokom obrazovanju i znanosti', kaže ministar Jovanović.

Odradili su tek prvih 95 dana. Imaju još više od tri i pol godine da poprave standard građana. U protivnom - bit će kažnjeni na idućim izborima




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene