Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi samoposluga

Redovi pred pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama sve duži, police sve teže napuniti: "Jedva spajamo kraj s krajem"

Aktualno Galerija Vesna Ribarić Vesna Ribarić Foto: DNEVNIK.hr Red za hranu - 1 Red za hranu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Red za hranu - 2 Red za hranu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Red za hranu - 3 Red za hranu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Čorić Galerija 1/5 >>
Od utorka na benzinskim postajama plaćamo skuplji benzin, dok je dizel nešto jeftiniji. Ponovno raste i cijena žitarica, a čini se kako bi domino efekt moglo biti poskupljenje kruha. Istodobno smo ušli smo u doba godine kada se pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama javlja sve veći broj novih korisnika. Studeni i prosinac do sada su donosili najviše donacija, no inflacija je učinila svoje.

Na zagrebačkom Svetom duhu stvaraju se dugi redovi onih koji si ne mogu priuštiti obrok. Pred korisnicima je neizvjesna zima, a računi su sve veći i humanitarnim organizacijama i donatorima. Poskupljenja ih pritišću sa svih strana.

"Pada kupovna moć s jedne strane, s druge su strane cijene veće tako da nas čeka poprilično neizvjesna zima", rekao je fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje na Svetom duhu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAJEDNIČKA BORBA "Suradnja vodi do boljih rezultata": U Zagreb stigli EUROPOL I Frontex, poznat i razlog

Pročitajte i ovo Sandra Karabatić BUDI GLAS KOJI VODI Kako živjeti s karcinomom pluća? Udruga Jedra pokrenula hvalevrijednu kampanju za pomoć oboljelima

Bolje nije ni u ostatku Hrvatske. Igor Jakobfi, voditelj socijalne samoposluge, je iz Belog Manastira po donaciju vozio do Osijeka. Došlo je vrijeme, kaže, kad mnogi nemaju ni za namještaj.

"Ne biste vjerovali, ali ne samo da ljudi danas nemaju hrane, nego često puta nemaju ni na čemu spavati, objedovati i slično", rekao je.

Godina neusporediva u odnosu na prošlu

Police je sve teže napuniti, a redovi potrebitih sve su duži. O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić razgovarala s Vesnom Ribarić iz Inicijative "Od srca do srca".

"Ova godina je neusporediva u odnosu na prošlu, posebno preko ljeta. To je bila katastrofa. Mi smo volonteri i donatori tako da smo jedva spajali kraj s krajem i tako ćemo izgurati do kraja godine", rekla je.

Dodala je da najveće problema ima s nedostatkom mesa i potrepštinama koje služe za kuhanje.

"Kruh nam je nekad doniran, a nekad ga kupimo. Ostalo kupujemo od novčanih priloga koje dobijemo. Koristimo jeftinije meso i 'lovimo' akcije", rekla je.

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Donji dom Kongresa Svijet s pozornošću iščekuje rezultate izbora u SAD-u: "Ovo nije referendum, nego izbor između dviju doista različitih vizija Amerike"

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. Benedikt XVI. Bivši papa voljan je svjedočiti o seksualnom zlostavljanju: Slučaj usmjeren na svećenika pedofila

Osim zbog povećanja cijena, dobrotvorne udruge imaju problema i zbog povećanja broja siromašnih građana.

"Teško je utvrditi koliki je broj siromašnih, ali se povećao jer su se u njemu našli i umirovljenici s najnižim mirovinama koji jednostavno nemaju za život pa dolaze k nama po sendvič ili topli obrok", istaknula je Ribarević tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

Na kraju razgovora je rekla da im dolaze i zaposleni ljudi.

"Imaju plaće ispod minimalne i jednostavno nemaju dovoljno, pogotovo ako imaju obitelj. Moraju doći po ono osnovno, ako ništa drugo, onda da se bar obuku", rekala je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene