Ususret lokalnim izborima ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je Opuzen i provjerila kako žive njegovi stanovnici.


Ususret lokalnim izborima u Hrvatskoj reporteri Dnevnika Nove TV obilaze zemlju i donose priče o onom - što stanovnici žele u svojem gradu. Paula Klaić Saulačić posjetila je gradić nedaleko od Metkovića - Opuzen. Poznate ga zasigurno po mandarinama i narančama. No, tamošnji stanovnici imaju mnogo toga za reći.

„Klimatski gledano lijepo je živjeti u Opuzenu. Ugodna klima s blagim zimama, vrućim ljetima, a ekonomski gledano zadnjih nekoliko godina vrlo loše. Može li biti bolje? Naravno da može, ali treba raditi na tome da bude bolje, da mladi ostanu u Opuzenu, a ne da odlaze vani“, kaže poljoprivrednik Željko Bijeliš.

"Poljoprivreda na popravnom"

Diplomirani inženjer poljoprivrede, nekad i profesor u školi u poljoprivredi je od djetinjstva, to je kaže, njegov život. Ima voćnjak manadarina, rasadnik, ljeti sadi i lubenice. No poljoprivrednu proizvodnju u Opuzenu i Neretvi poslao bi na popravni.

„Ekonomski potencijal poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve je oko 100 milijuna eura, a trenutni kapacitet s ovakvim cijenama kakve vladaju kroz prošle dvije tri godine je na nekakvih tek 30 milijuna, nekih 30 - 35 posto“, kaže Bijeliš i dodaje kako nije riješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Koji su turistički potencijali Opuzena i što još muči njegove stanovnike pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr