Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić podržao je danas poziv predsjednika Stjepan Mesića USKOK-u da istraži prodaju dionica Ine mađarskome MOL-u


Slavko Linić je ovom prilikom optužio bivšeg predsjednika i potpredsjednika Vlade, Ivu Sanadera i Damira Polančeca, da su tim poslom oštetili državu za dvije do tri milijarde kuna. Linić je novinarima Saboru izjavio kako je grijeh Sanadera i Polančeca što su kroz kupnju tvrtke Plinacro, koja je bila u sastavu Ine, mađarskome MOL-u vratili dio novaca kojim je ta tvrtka kupila dionice Ine. 'Odgovornost postoji jer su obojica zavaravala javnost pričajući da je osiguranje plinskog biznisa dobro za Hrvatsku', rekao je, dodajući da je na taj način umanjen iznos koji su Mađari uplatili za dionice Ine.

>> Mesić: USKOK treba ispitati Sanadera i Polančeca

Vezani članci Slika nije dostupna Bernardić izbjegava odgovor: Uvjeren u dogovor oko Zagreba Slika nije dostupna Polančec i Sanader: Ne znamo ništa u vezi Podravke i OTP banke

'Vrlo je opasno kad to rade prvi i drugi čovjek Vlade', upozorio je Linić, uvjeren da je državni proračun tim poslom oko prodaje plinskog biznisa oštećen za dvije do tri milijarde kuna, a što su u Vladi, ističe, prikrivali.

U grijehe Sanadera i Polančeca ubraja i to što je, tvrdi, upravljanje Inom prebačeno na izvršni odbor, dok je uprava ostala kao forma. 'Upravljanje Ine je sada izvan ruke Hrvatske vlade, jer izvršnim odborom upravlja mađarski dio vlasnika', rekao je.

'Evidentno je da je sve previše povezano s Podravkom'

Upitan jesu li to Sanader i Polančec radili zbog osobne koristi, Linić odgovara kako je posao Državnog odvjetništva da to utvrdi. 'To je posao državnog odvjetništva koje to treba utvrditi. Evidentno je da je to previše povezano s Podravkom, a obmanjivanje hrvatske javnosti ne radi se radi toga što netko nema interesa, nego vjerojatno ima. No, to je posao državnog odvjetništva, a ne nas političara', ustvrdio je.

'Poveznica je Polančec koji je sve to obavio, sve to potpisao, sve to pripremio, a naravno bez nalogodavca koji je sve to amenovao na hrvatskoj vladi to nije mogao', dodao je Linić.

Odgovornima smatra i tajne službe koje su, kaže, sve znale, a nisu reagirale. 'Imale su ugovor (o prodaji dionica Ine) i sve su znale. Jesu li izvještavale ljude koje treba izvjestiti, vjerojatno nisu', rekao je. Linić je naglasio kako je predsjedniku Republike i premijerki da utvrde zašto tajne službe ne rade svoj posao. (Hina)