Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija darivanja krvi

'Liječnike će nadzirati njihov šef - HZZO'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz moto 'Svakih pet minuta netko treba krv' u Gospiću se na darivanje krvi, osim 250 građana, odazvao i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović te time, kako je rekao, prvi među jednakima podupro stanovnike Ličko-senjske županije da ubuduće više daruju 'kap koja život znači'.

U Hrvatskoj se na godinu prikupi 170.000 doza krvi, u Gospiću oko 400, a dobar odziv stanovnika Gospića, Otočca, Perušića, Plitvičkih Jezera te Novalje, Senja, Brinja i Karlobaga znak je da bi se to moglo promijeniti u Ličko-senjskoj županiji. Ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić rekla je darovateljima u kinodvorani da nikada u Hrvatskoj nije izgubljen nijedan život zbog nedostatka krvnih pripravaka.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Ministar Milinović i ravnateljica Jukić izvijestili su da je Vlada Republike Hrvatske nedavno odobrila 110 milijuna kuna za unapređivanje transfuzijske medicine. Tim će se novcem, među ostalim, financirati preuzimanje pogona za infuzijske pripravke u Hrvatskom Leskovcu te osnutak dvaju suvremenih laboratorija u Zagrebu i Splitu za NAT-testiranje (nukleotid acid testiranje).

Zahvaljujući NAT-testiranju, kvaliteta krvnih pripravaka podignut će se na razinu transfuzijske medicine zemalja EU-a jer će se zaražena krv moći otkriti prije - već u fazi inkubacije. Primjerice, zaraženost HIV-om moći će se utvrditi za 11 dana, a ne kao dosad za 15 dana, hepatitisom C za 11 umjesto za 16 dana, a hepatitisom B rok se skraćuje s 50 na 30 dana.

'Za takvog liječnika nema mjesta u hrvatskom zdravstvenom sustavu'

Odgovarajući na novinarske upite ministar Milinović je rekao kako se utvrđuje istinitost informacije da je u Vrhovinama jedan liječnik odbio liječiti pacijenta na osnovi nacionalne pripadnosti.

'Ako je to istina, onda za tog liječnika više nema mjesta u hrvatskome zdravstvenom sustavu jer zakletva nas obvezuje pružiti liječničku uslugu svima bez obzira na spol, vjeru i bilo koju drugu različitost', rekao je ministar Milinović, koji je i sam liječnik. Kad je riječ o izboru ravnatelja zadarske bolnice, rekao je da se 'već usaglašava ime' i odbio je mogućnost da izbor traje dugo 'zbog nekakvih frakcijskih razloga'.

O uspješnom smanjenju broja lažnih bolovanja rekao je da je u zagrebačkom Zrinjevcu otkriveno čak 20 posto lažnih bolesnika i u zdravstvenom sustavu 10 posto, a danas radi čak 4000 osoba koje su skinute s lažnog bolovanja.

Liječnike će nadzirati njihov šef -HZZO

O najavljenom ukidanju višečlanih povjerenstava za stjecanje raznih materijalnih prava iz HZZO-a ministar je rekao da će ta prava pacijentima osiguravati licencirani liječnici u ordinacijama opće medicine, a njih će nadzirati 'njihov šef HZZO'.

Kad je riječ o usklađivanju izmjena zakona o ograničavanju duhana i duhanskih proizvoda te medicinski potpomognutoj oplodnji, ponovio je da je s premijerkom i Cehom ugostitelja 'obavljeno filigransko usaglašavanje' i da će se pojedinosti znati za nekoliko dana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene