Ulaz na hitni prijem Rebra, ilustracija
Ulaz na hitni prijem Rebra, ilustracija Foto: Josip Regovic/Pixsell/Pixsell

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije su u nedjelju osudili noćašnji napad na hitnom prijemu KBC-a Zagreb, zatraživši povećanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.


U noćašnjem napadu četvorica napadača fizički su nasrnuli na dvojicu mladića i djevojku te oštetili inventar na ulazu u prostoriju hitnog prijema.

Iz Hrvatske liječničke komore ocjenjuju neprihvatljivim bilo koji oblik nasilja prema pacijentima i liječnicima te drugim zdravstvenim radnicima, pa traže odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

Zahtijevaju i povećanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama uvođenjem primjerene 24-satne zaštitarske službe, sustava alarmiranja i pojačanog video nadzora.

Ivan Gornik Liječnik s Rebra o makljaži u bolnici: "Ovo je bio kao organiziran napad, kao na utakmici. Trebat će nam blindirana vrata ako ćemo tako nastaviti"

Od nadležnih su zatražili da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se pacijentima i svim zdravstvenim djelatnicima osigurali sigurniji uvjeti u zdravstvenim ustanovama.

Bolnica je mjesto nulte tolerancije na nasilje

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić ustvrdio je u priopćenju da je bolnica mjesto nulte tolerancije na nasilje i mjesto na kojem moraju biti sigurni kako pacijenti, tako i medicinske sestre i liječnici te svo zdravstveno osoblje.

Izvijestio je da traže od nadležnih najoštrije sankcioniranje ovakvog nedopustivog nasilničkog ponašanja, a od vlasti i podizanje sigurnosti na svim hitnim bolničkim prijemima kako bi se u budućnosti spriječile ovakve opasne situacije.

Prosvjednici ispred KBC-a Rebro Zbog odbijanja testiranja i nepoštivanja uvođenja COVID potvrda Rebro priprema 11 opomena pred otkaz

Hrvatska komora medicinskih sestara napominje i da u vrijeme epidemije koronavirusa medicinske sestre, liječnici i svi drugi zdravstveni djelatnici daju svoj maksimum obavljajući svoj poziv spašavajući živote, te apeliraju na građane i javnost da im odgovornim ponašanjem pomognu u tome.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju