Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani u nevjerici

Izdavala je recepte za lijekove koji izazivaju tešku ovisnost i zlorabe se u sportu: "Tko s medom radi, prste liže"

Aktualno Galerija Izdavanje lijekova - 5 Izdavanje lijekova - 5 Foto: DNEVNIK.hr Izdavanje lijekova - 2 Izdavanje lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izdavanje lijekova - 3 Izdavanje lijekova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izdavanje lijekova - 4 Izdavanje lijekova - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Izdavanje lijekova - 1 Galerija 1/6 >>
Liječnica sa splitskog područja ispisivala je lažne recepte u dvanaest ordinacija na imena pacijenata kojima lijekovi uopće nisu bili potrebni. Ulovljena je, rad joj je zabranjen jer se sumnja da je tako nabavljala narkotike i davala ih drugima.

Liječnica na zamjenama krivotvorila je recepte. U tri mjeseca izdala je 165 posebnih recepata na ime pacijenata i sve ih podigla iz ljekarne. Sumnjiči se za više kaznenih djela. "Krivotvorenja službene isprave, zlouporabe položaja i ovlasti i nedozvoljeno posjedovanje i promet droga i tvari zabranjenih u sportu", izvijestila je Antonela Lolić iz splitsko-dalmatinske policije.

47-godišnjakinja je time oštetila zdravstveni sustav za gotovo 24 i pol tisuće eura. Ne ide u istražni zatvor, određene su joj mjere opreza, koje podrazumijevaju da se "jednom tjedno javi načelniku postaje te joj je zabranjen rad liječnice dok traje postupak", pojasnio je glasnogovornik suda u Splitu, Dinko Mešin.

Pročitajte i ovo Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

Splićani su u nevjerici. "Tko s medom radi i prste liže", komentira je jedan od njih.

Ti lijekovi sadržavali su somatropin, koji ima i ilegalnu primjenu u sportu te oksikodon, koji je i opijat. Taj opioidni anelgetik koristi se za liječenje jake boli, pojasnila je Emilija Horvat. "Spada u narkotike i čuva se pod ključem"

A pod povećalom je i pisanje recepta za hormon rasta ili somatropin, kažu liječnici."Somatropin se može propisati na recept liječnika jedino i isključivo nakon što bolničko povjerenstvo za lijekove utvrdi da je njegovo korištenje opravdano", pojasnika je Nataša Ban Toskić.

Pročitajte i ovo Danijel Škvorc Na rubu smrti Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: "Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi"

Ovakva zlouporaba podataka nanosi veliku štetu svima. Jasna Karačić iz Udruga pacijenata naglašava kako "svaka povreda etičkih standarda i zakona ne samo da nanosi štetu pacijentima, nego narušava povjerenje u cijeli sustav".

Iz liječničke komore nisu htjeli pred kamere, surađuju s institucijama i oštro osuđuju čin liječnice, a ministar Beroš poručuje.

"Kako komentirati zloupotrebu krivotvorenje, druge institucije će postupati, a mi ćemo se očitovati kad dobijemo informacije".
Osumnjičenoj liječnici tako prijeti i kazna zatvora do 12 godina.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene