Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Leskovac se odbio ispričati pozvavši se na sliku Janice Kostelić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rade Leskovac, u emisiji 10 do 8, ni na treći puta postavljeno pitanje hoće li se ispričati zbog plakata s istaknuta tri prsta, koji su polijepljeni po Vukovaru, a za koje je etičko povjerenstvo utvrdilo da vrijeđaju hrvatske nacionalne osjećaje, nije želio jasno odgovoriti.

Mirjana Hrga tri je puta pitala predsjednika Partije podunavskih Srba Radu Leskovca hoće li se ispričati onima koji se osjećaju povrijeđeni njegovim plakatom, no on nijednom nije odgovorio ni niječno ni potvrdno. 

Pročitajte i ovo Ministar će se ispričati - 2 Je li bio pijan? Fuchs će se ispričati profesoru koji se potukao s učenikom, ali pod jednim uvjetom: "Alkoholizam je nešto najstrašnije" Slika nije dostupna 'Leskovčevi plakati nalijepljeni su preko plakata za žrtve Vukovara'

Ali je zato u jednom trenutku podignuo sliku Janice Kostelić, gdje je ona pokazala tri prsta proslavljajući treću olimpijsku medalju u Salt Lake Cityju i zapitao što s tim.

- Ako netko misli da je povrijeđen ja ne znam, razmišljam zašto sam ih povrijedio jer ja dok govorim ne razmišljam koliko sam prstiju dignuo, već sam objasnio da kada govorim ja mašem, gestikuliram, a oni koji to prate nemaju dobre namjere, rekao je Leskovac te je ustvrdio kako je zanimljivo da su plakati digli prašinu tek sedam dana nakon što su nalijepljeni.

>> 'Plakat vrijeđa hrvatski nacionalni osjećaj' 

- Ti plakati nisu postavljeni jučer, već prije sedam dana. I zašto se prašina digla tek nakon toliko vremena? Ja mislim da je sve to smišljeno nakon što je partnerima Milorada Pupovca postalo jasno da će on u izbornoj utrci izgubiti od mene, kaže Leskovac.

Leskovac je također utvrdio da se iz njegove poze i izraza lica na plakatu može vidjeti da su njegove kretnje spontane.

Na pitanje što uz ta tri prsta znači slogan 'On javno govori ono što Vi mislite', Leskovac je odgovorio da označuje probleme sa kojima se Srbi suočavaju u Hrvatskoj.

- Srbi su u Hrvatskoj još uvijek neravnopravni, smatra Leskovac.

Na pitanje po ćemu su Srbi neravnopravni, Leskovac je odgovorio 'po mnogim stvarima', a istaknuo je pitanje mirovina Srba koji su, kako kaže, još za vrijeme bivše države stekli prava za mirovinu i uplaćivali za nju u fondove bivše SR Hrvatske, a do danas im u Hrvatskoj nisu priznata ta prava.

'Hrvati su više opterećeni Velikom Srbijom nego Srbi'

U odgovoru na pitanje suosjeća li sa žrtvama Vukovara, Leskovac je odgovorio da suosjeća sa svim vukovarskim žrtvama - Hrvatima, Srbima, ali i s pripadnicima još 26 nacionalnih manjina s ovog područja.

- Svi su oni jednake žrtve. No, moj stav je da mi tada nismo bili ni okupatori ni agresori. Mi smo bili narod koji je želio obraniti tadašnju državu jer smo smatrali da je to za nas najispravnija opcija. Što se događalo na terenu Hrvati i Srbi gledaju različito i to su, čini mi se, nepomirljivi stavovi, koje nisam ja postavio nego ih samo javno iznosim, kaže Leskovac.

Na pitanje voli li ovu Hrvatsku, Leskovac je odgovorio potvrdno, istaknuvši da živi ovdje s obitelji, ima tvrtku, plaća obveze.

- Apsolutno, zalažem se za stabilnu Hrvatsku kao što sam se od početka mirne reintegracije zalagao za stabilne odnose Srba i Hrvata.

Za svoj odlazak u kabinet Slobodana Miloševića neposredno prije pada Vukovara, pak, rekao je da 'su takva bila vremena'.

Komentirajući presudu 'vukovarskoj trojki', Leskovac je rekao da suosjeća s onima koji su presudom povrijeđeni, no da nije dobro da se bijes pojedinaca nakon toga usmjeri prema Srbima, objasnivši da su nakon presude na njegovoj zgradi osvanuli grafiti kojima se širi mržnja.

Na zadnje pitanje je li se odrekao Velike Srbiji, Leskovac je odgovorio da ne zna što se pod time misli, ali da su u svakom slučaju Hrvati time više opterećeni nego Srbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene