Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEKTORSKI DNEVNIK

Piše li se ije ili je? Zapamtite ove tri riječi i znat ćete ih pisati još barem pedeset

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Je li pravilno mjesto ili mijesto? Kad pišemo sljedeći, a kada slijedeći? Zašto riječ pišemo s ije, a rječnik s je? Vjerujem da nema osobe koja se katkad ne nađe u dilemi kad se radi o zapisivanju riječi koje sadrže ije/je. Rješenje za sve probleme nemamo, ali donosimo šalabahter koji bi mogao biti od koristi.

Pri zapisivanju riječi koje sadrže refleks jata (ije, je, e, i) treba obratiti pozornost na izgovor riječi. Pravilo je sljedeće: ako je izgovor sloga dug, piše se IJE (lijepo, vrijeme, slijediti), a ako je izgovor sloga kratak, piše se JE (pjevati, vjera, mješovit). Bitno je samo dobro izgovoriti i/ili čuti riječi da biste ih znali zapisati kako treba.

Pravilo postoji, no nekad se ipak nećemo moći osloniti na sluh ili jezični osjećaj, već ćemo jednostavno morati zapamtiti iznimke. Srećom, dovoljno je zapamtiti samo tri riječi da biste ih znali zapisati još barem pedeset.

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Nestrpljivo iščekujemo dodjelu Oscara: Ide li kipić u ruke Austin Butleru, Colin Farrellu ili nekomu trećem?

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik 1-vog ne radimo, ali 2-gog radimo: Važno je pročitati ovaj tekst, nećemo 3.-ći put objašnjavati

Mjera, mjesto, sjesti

U riječima mjera, mjesto, sjesti i glagolima izvedenima od njih uvijek se piše je, bez obzira na izgovor. Iako se to odnosi na glagole, vrijedi i za većinu drugih vrsta riječi, stoga je mala vjerojatnost da ćete pogriješiti ako ih napišete s kratkim je.

MJERA: izmjeriti, mjeriti, namjeravati, namjeriti (se), odmjeravati, odmjeriti, pomjerati, pomjeriti, premjeriti, smjerati, usmjeriti, zamjerati, zamjeriti; mjerica, mjerilo, mjeritelj, namjera, namjerno, polumjer, promjer, razmjer, smjer, smjernica

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

MJESTO: izmjestiti, izmještati, nadomjestiti, nadomještati, namjestiti, namještati, premjestiti, premještati; mjesni, mjestašce, mjestimice, mjestimično, nadomjestak, namjesnik, namještaj, premještaj, razmještaj

SJESTI: posjedovati, posjedati, posjesti, predsjedati, presjesti, sjediti, zasjedati, zasjesti; predsjedavajući, predsjedavatelj, predsjednica, predsjednik, sjedalo, sjednica, starosjedilac, zasjedanje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako vam ide? Vječne dileme: 10 najčešćih zamki s ije/je u koje više nećemo pasti

Izgovorite li riječi smjérati, smjêr, premjéštati, zasjédati, zasjédanje i ostale koje su podcrtane, primijetit ćete da odstupaju od osnovnog pravila o pisanju ije/je jer se slog izgovara dugo. No, kao što smo rekli, ovo su iznimke i uvijek se pišu s je!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene