Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na Mesićeve riječi

Lavrov upozorava: Dayton isključuje uporabu sile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u petak da Daytonski sporazum o Bosni i Hercegovini isključuje svaku uporabu sile, odgovarajući na novinarsku molbu da komentira nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o vojnoj intervenciji u slučaju referenduma u Republici Srpskoj.

Nakon što ga je na godišnjoj tiskovnoj konferenciji u Moskvi jedan od novinara upitao kako tumači izjavu predsjednika Mesića da bi vojno intervenirao ukoliko bi Republika Srpska raspisala referendum o osamostaljenju, Lavrov je kazao kako je 'Rusija za poštivanje Daytonskog sporazuma, koji isključuje svaku uporabu sile'. Ruski šef diplomacije istaknuo je kako bi sve strane trebale dosljedno poštivati odredbe Daytonskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tadić se ne slaže s Mesićem 'Dodik dobro zna da ne smije protiv interesa srpskog naroda' Slika nije dostupna Stjepan Mesić za bosansku televiziju: 'Nema više JNA, Srbija neće ratovati za Republiku Srpsku!'

Ured hrvatskoga predsjednika u četvrtak je priopćenjem objasnio kako je predsjednik Mesić 'o mogućim posljedicama dezintegracije susjedne BiH' govorio 'u kondicionalu' i da njegove riječi treba shvatiti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom Milorada Dodika i mogućim učincima te politike, kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima.

Beogradski mediji prenose u petak izjavu predsjednika vlade RS Milorada Dodika novinarima u srbijanskoj gospodarskoj komori, da bi referendum u RS tome podupiru li građani Daytonski sporazum mogao biti održan već sredinom veljače, ukoliko ne bude uložen veto na predloženi zakon o referendumu. 'Očekujemo da će Bošnjaci uložiti veto na taj zakon, što znači da će on biti upućen Ustavnom sudu. Nakon što ga taj sud odobri, a nema razloga da bude drugačije, jer je zakon potpuno ustavan i regularan, mi ćemo raspisati referendum', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene