Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bliži se blagdan Svih Svetih i u brojnim našim gradovima već je počela prodaja cvijeća i svijeća. Prodavači kažu, danas prodaja baš nije išla, ali kao razlog najviše ističu hladno vrijeme.


O cijenama cvijeća oni koji ga kupuju da bi ukrasili počivališta najmilijih, nerado govore. Neki su već danas posjetili groblja. I prodavača je malo, ali ponuda je raznolika. 'Ništa se nije prodalo. Vrijeme je takvo i danas nigdje nikoga nema', rekla je prodavačica Borana Laća.

Vezani članci Ilustracija Planirate piti za blagdane, ali uzimate lijekove? U kombinaciji s alkoholom neki mogu biti i kobni Bacanje hrane: Ilustracija - 4 Znate li koliko hrane godišnje bacimo? Ovo su korisni savjeti za ublažavanje te pošasti - "Teško je baš, nekad ne ide"

Kad je rekla vrijeme, Borana je mislila na jaku buru i hladnoću. Obitelj koja cvijeće prodaje preko puta, također za nedostatak posla krivi vrijeme. Ali vrijeme kao trenutak u kojem živimo.

Prema štandovima sa cvijećem na tržnici danas se više gledalo iz toplih automobila. Umjesto zainteresiranim kupcima, Borana je cijene izdiktirala nama. 'Umjetni aranžmani 50 do 150 kuna, friški 60. Mali friški aranžman, tu su margarete sitno popunjeno i dvije krizanteme', rekla je Borana.

>> Grobovi koje gotovo nitko ne posjećuje

Na nekim je mjestima i dvadesetak kuna skuplje, ali prodavači imaju svoje razloge. Poglavito ako cvijeće uzgajaju sami. 'Ja ne mogu prodati za jeftinije. Mi smo veliku vodu potrošili. Po 700 kuna platimo vode i radi se cijelo ljeto', rekla je prodavačica Stanka. Kupci će reći da za cijenu ne pitaju kad treba ukrasiti posljednja počivališta najmilijih.

'Idem mami na groblje. Sedam je godina od kad je umrla. Svake godine pokušavam doći prvoga, ali nekad ne mogu i dođem ranije', rekao je jedan gospodin. Na grobljima su danas rijetki. Uglavnom oni koji će biti spriječeni na blagdan. Vremena je ipak još ostalo do četvrtka i blagdana Svih Svetih kada će svi nekome svome na grob staviti cvijeće i upaliti poneku svijeću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju